AcasăActualitateSocialAutorităţile şi-au dat seama că activitatea practică a tinerilor în licee şi...

Autorităţile şi-au dat seama că activitatea practică a tinerilor în licee şi universităţi este una aproape inexistentă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Activitatea practică a tinerilor în licee şi universităţi este una aproape inexistentă. Acest lucru a fost adus la cunoştinţa prefectului Anton Rohian în cadrul şedinţei Comisiei Judeţene de dialog social. Prefectul judeţului Maramures Anton Rohian a condus acea şedinţă a Comisiei Judetene  de dialog social.

Prima parte  a vizat  evaluarea activităţii Comisiei pe anul trecut. În 2013 au avut  loc 17 intalniri ale Comisiei de dialog social ce au avut în prim plan  acţiunile de protest ale salariaţilor, restructurarea unor companii, nerespectarea Contractului colectiv de muncă, iniţierea unor  acţiuni guvernamentale în plan economic şi social şi altele. De asemenea, au fost organizate 5 proteste cu miting în faţa Palatului Administrativ.

Prefectul  Anton Rohian a precizat că in urma acestor întâlniri au fost  transmise informări administraţiilor publice centrale şi s-a solicitat sprijin atunci când soluţionarea problemelor ridicate  a fost de competenţa acestora. Şedinta Comisiei de dialog social a vizat   principalele subiecte ce urmează a fi abordate în  2014.

“Pentru anul în curs trebuie să avem în vedere palierele pe care judeţul Maramureş poate să se dezvolte. E foarte important să facem front comun în jurul tinerilor, in ce priveşte  pregătirea acestora şi domeniile ce trebuie dezvoltate. E necesar să mişcăm lucrurile din loc, să ne bazăm pe oamenii inteligenţi ai judeţului, care să creeze o   strategie economică viabilă. “ – a subliniat prefectul Anton Rohian.

Reprezentanţii sindicatelor au ţinut să-I mulţumească prefectului  pentru  implicarea şi sprijinul acordat în anul 2013, menţionând că  vor fii şi în acest an  deschişi dialogului, înainte de a ieşi în stradă sau de a iniţia diverse proteste.

Una dintre problemele stringente ridicată în cadrul intâlnirii de astăzi  a fost aceea a practicii elevilor ori studenţilor  în timpul anilor de studiu în domeniul  pe care şi l-au ales. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş sunt foarte puţine unităţi de învăţământ unde mai exista o bază practică, atelierele sau laboratoarele existente fiind improvizate.

Baza practică în licee nu prea există, iar agenţii economici  nu dau semnale  convingătoare pentru calificări  pe care  să le propunem şi să le realizăm. Pentru anul 2014-2015 în Maramureş este propusă  înfiinţarea a  30 de clase profesionale, însa nu cred că acest lucru se va întampla.

Elevii nu mai vor să se înscrie la şcoli profesionale, considerând  ca aceasta formă de învăţământ le-ar putea aduce o problema de imagine in societate. Cât priveşte efectuarea practicii, mulţi elevi sau studenţi ajung la agenţi economici care  nu se ocupă de pregatirea practică a lor, pe unii chiar îi încurcă, astfel ca elevii renunţă la a mai  efectua activitatea practică” – a menţionat Pavel Filip purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş .

Cei prezenţi au mai discutat despre  posibilitatea acordării unor  facilităţi  pentru agentii economici care vin  în sprijinul desfăşurării activităţii practice a tinerilor, au fost făcute propuneri de întâlniri  cu reprezentanţi din sectorul privat, din învăţământ şi sindicate, precum şi posibilitatea reindustrializării judeţului Maramureş.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA