AUTORITĂŢILE ÎN ALERTĂ – Târgul de animale din Seini va fi închis temporar în februarie pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în judeţ

0
172

AUTORITĂȚILE ÎN ALERTĂ  În 5 februarie a avut loc o întâlnire cu autoritățile administrației publice locale, DSVSA, IPJ, administratori/proprietari ai târgurilor de animale pentru a fi luate măsuri specifice de apariție a pestei porcine africane în județ. 

Întâlnirea a fost convocată de Prefectul Vasile Moldovan, în calitate de președinte al Centrului de combatere a bolilor transmisibile, ale animalelor și a zoonozelor în Maramureș. Directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că boala este virală, extrem de contagioasă. Aceasta afectează specia suină domestică, dar și sălbatică.

Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice. Virusul se transmite prin contactul direct între porcii domestici și/sau sălbatici, dintre cei bolnavi și cei sănătoși. Pot fi și infectați și prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate.

De asemenea, virusul poate fi contactat prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. Virusul pestei porcine africane poate fi purtat de la porcii bolnavi la cei sănătoși și în cadrul mișcărilor necontrolate, ilegale cum ar fi transport, vânzare sau chiar în târgurile special organizate.

Prefectul de Maramureș a spus:

”Avem două focare localizate în zona noastră, unul în județul Satu Mare, iar altul în Ucraina. Pe raza județului Maramureș sunt organizate 19 târguri de animale.Se cunoaște faptul că sunt vânzători tradiționali de suine din alte județe care sunt comercializați în Maramureșul istoric (Valea Marei, Valea Izei), respectiv în zona Codru și a orașului Seini.

Este important să înțeleagă fiecare autoritate publică locală și administrator sau proprietar de târg că trebuie să luăm măsuri stricte de siguranță pentru a preveni apariția pestei porcine africane în județul nostru.

Am dispus ca DSVSA în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș să organizeze filtre (medici veterinari și polițiști) pe drumurile publice, la intrările din județ, în scopul de a verifica autovehiculele care transportă porci la târgurile de pe raza județului nostru.

De asemenea, au fost luate și intensificate măsurile specifice (control și verificare) la punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmației.

Voi anunța despre aceste măsuri pe prefectul de Satu Mare și vom cere sprijin pentru colaborare Inspectoratelor de Poliție din județele Satu Mare și Sălaj pentru efectuarea de filtre rutiere cu privire la deplasarea porcinelor spre județul nostru”.

Discuțiile au vizat și aspecte referitoare la demersurile legale care trebuie făcute pentru autorizarea târgurilor de animale, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească (teren, schiță perimetru târg, poartă de acces, rampă de acces, clădiri, apă potabilă etc.) precum și procedura de autorizare.

Primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, a declarat că se cunosc zilele în care au loc târgurile de animale, dar și faptul că orice produs trebuie să aibă documente de proveniență și că, în acest context autoritățile publice locale, împreună cu medicii veterinari și poliție pot controla și lua măsuri de a preveni vânzarea de porci în târgurile din județ.

Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, a menționat că la nivelul unității administrativ-teritoriale au fost luate măsuri: s-a monitorizat de către medicul veterinar, polițiști și polițiștii locali traficul rutier cu produse animale, mai ales al speciei porcine în zonă (localitatea Apa și Pomi), respectiv în zona târgului de animale.

De asemenea, primarul din Seini și-a arătat disponibilitatea de a închide temporar, în luna februarie, târgul de animale, ca măsură de prevenție, până la ameliorarea situației. O altă propunere făcută de primarul Gabriela Tulbure a fost de înființare a unor târguri zonale pe raza județului Maramureș.
Având în vedere focarul de pestă porcină din județul vecin, pe raza localității Micula, ANSVA a interzis organizarea de târguri de porci, expoziții. Vânzarea de suine poate fi făcută numai din exploatație către abator, din exploatație către o altă exploatație, respectiv din gospodărie către o altă gospodărie, cu identificarea și înregistrarea acestora, efectuarea examenului clinic de către medicul veterinar și vânzarea cu documentele sanitar-veterinare eliberate de medicul sanitar împuternicit.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș recomandă crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme și să respecte, cu strictețe, măsurile de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Informaţii furnizate de Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.