AU RAS TOT – Hectare întregi de pădure au dispărut de pe Dealul Măgoaja

10
4500

Caz de amploare în pădurile din zona orașului Târgu Lăpuș. Polițiștii din localitate împreună cu lucrătorii Ocolului Silvic Tg Lapuș au descoperit că o suprafață de 2-3 hectare de pădure de esență fag a fost pur și simplu rasă de pe suprafața pământului. Ancheta este în plină desfășurare.

Din informațiile noastre reiese faptul că ieri, polițiștii și organele silvice din Tg. Lăpuș s-au deplasat în zona Dealul Măgoaja (localitatea Rohia), unde o suprafață de 2-3 hectare de pădure au dispărut.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că lemnul, predominant de esența fag, ar fi fost exploatat ilegal. S-a stabilit totodată faptul că pădurea este în proprietatea numitei Maria Hosu, din Rohia, și numitului Gavril Zob, din satul Măgoaja, comuna Chiuiești (județul Cluj).

Ancheta a relevat faptul că nepotul proprietarei, Ioan Gabriel Hodor, din Târgu Lapuș, ar fi exploatat masa lemnoasă, declarând anchetatorilor că ar fi moștenitor. Lemnele au fost trase din pădure cu un TAF aparținând nepotului proprietarei, iar din drumul național 18 B au fost transportate cu o autoutilitară marca MAN ce aparține unei firme din orașul Săliștea de Sus. Lemnele nu erau marcate conform codului silvic și nici nu ar exista documente de exploatare forestieră în zona respectivă.

În momentul controlului polițiștii au confiscat ieri cantitatea de 9,32 mc lemn fag rotund. Acesta era transportat cu autoutilitara firmei din Săliștea de Sus. Lemnele confiscate au fost predate în custodie Ocolului Silvic Târgu Lapuș până la finalizarea anchetei.

Astăzi polițiști din cadrul IPJ Maramureș, Serviciul Ordine Publică – Delicte Silvice, inspectori din cadrul ISRTV Cluj, polițiști din cadrul Poliției orașului Târgu Lăpuș dar și organe silvice din cadrul Ocolului Silvic Târgu Lapuș sunt la fața locului și efectuează cercetări. De asemenea, inginerul Mircea Pop, directorul CADNR Maramureș este la fața locului deoarece DN18B recent reabilitat este acoperit cu noroi și distrus la limita județului Maramureș cu Cluj. (foto arhivă)

VEZI AICI IMAGINI VIDEO DE LA FAȚA LOCULUI.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

10 COMENTARII

 1. Ca sa vedeti amploarea taierii paduri in localitatea Rohia, mergeti in zona, pe valea Negrii, Valea Dobrului , Valea lui Cret si atunci o sa vedeti taierile ilegale din ultimi doi ani si cum s-au ras hectare de padure.
  Ce este grav ca aceasta sa facut fara nici o autorizatie si cu complicitatae unor angajatii ai Ocolului Silvic Targu Lapus.
  Firma din Salistea de sus se numeste S.C.PSA SILVA S.R.L. SALISTEA DE SUS nr. 1042, REPREZENTATA PRIN ADMINISTRATOR IUGA IOAN. Acesta se lauda in zona ca are relatii la Baia Mare la adjuntul IPJ Maramures si el isi rezolva problemele.
  Mai mult el in ultimul an in fiecare zi a facut un transport, uneori doua de lemne cu plataforma si remorca (avind nr de inmatriculare MM- PSA din Rohia pina la firma lui din Salistea de sus.
  Puteti face un calcul simplu, platforma si remorca de trasnsport lemne, au capacitatea de transport de aprox. 30 metri cubi de lemne* 120 lei mc= 3600 lei * 25 zile = 90000 lei pe luna*12 luni= 1080000 lei.
  La prejudiciul de mai sus ar trebui inclusiv ca DNA sa se sesizeze din oficiu.
  Oamenii au depus sesizari la Ocolul silvic si Politia Tg Lapus, dar nu s-a rezolvat nimic, de acea apara usor tragicomic faptul amintit in articol ,,organe silvice din cadrul Ocolului Silvic Târgu Lapuș sunt la fața locului și efectuează cercetări”

 2. Dar în câte locuri a mai tăiat dl IUGA (firmă să) în localitatea Rohia încălcând legislația silvică…..
  Oare cei de la Ocolul Silvic Tg-Lapus nu au știut. (Pădurari, ingineri….)??????????

 3. Același situație e și la grisii ținteșului,drum nou asfaltat a ajuns impracticabil din cauza tafurilor. Poate merge cineva și acolo să vadă cât de legal se taie și transportă…hotiiiiii

 4. Cum este posibil ca un politist sa scoată pistolul la o persoana care nu a prezentat pericol pentru organul de control? Acest polițist (iacob) care abuzeaza de funcția lui amenință cu arma oameni care au fost pașnici.

 5. Domnule comandat G.M. al poliției Târgu-Lapus cum s-au simți cei din corpul de control la pensiunea Maria a tatălui dumneavoastră? Nota de plata a fost plătită de cineva anume? Bonul fiscal exista? Cerem ANAF sau DNA sa se autosesizeze.

 6. Cine este acest IACOB care folosește arma din dotare împotriva oamenilor care nu sunt o Amenințare la siguranța acestuia. Cine ar trebui sa se sesizeze in acest caz?

 7. E bine că și lucrătorii de la Ocolul Silvic. Cum se oate să fie rase pădurile din mute zone și domniile lor, angajații Ocolului Silvic să …tragă cu ochiul. E problema lor protecția pădurilor. NU?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.