ATOMUL DIN BRUXELLES – Un monument ce trebuie vazut!

0
5535

Atomul din Bruxelles este un monument pe care trebuie sa il vezi, daca ajungi in Belgia. El a fost construit in 1958 cu ocazia unei expozitii mondiale si reprezinta structura unui atom de fier marit de 150 de miliarde de ori.

Atomul are 102 metri inaltime si cantareste 2400 de tone. Stabilitatea sa este asigurata de trei perechi de stalpi de sustinere.Atomul a fost conceput de catre Andre Waterkeyn. Atomul este format din 9 sfere care au 18 metri in diagonala, iar cele 9 sfere sunt legate intre ele prin 20 de tuburi.Dintre cele 9 sfere doar 6 sunt deschise vizitatorilor. Sfera de la baza este rezervata expozitiilor permanente, o alta gazduieste diferite expozitii temporare, o a treia poate gazdui diferite evenimente, sfera centrala gazduieste un bar, iar sfera superioara gazduieste un restaurant. Dupa renovarea obiectivului, finalizata in 2006, cea de-a sasea sfera a fost destinata copiilor.La baza constructiei sta mare scris be WELLCOME, insa fiecare litera este la randul el scrisa cu acest mesaj de bun venit in toate limbile pamantului. Urarea in limba romana este prezenta pe litera O.

Asemanarile cu Turnu Eiffel parizian sunt multiple. Ambele sunt constructii gigantice, din metal, realizate pentru Expozitii Internationale. Inaltimea lor este foarte mare, oferind o priveliste magnifica asupra oraselor pe care le domina.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.