ATITUDINE – Nuţu Fonta, deputat PMP: „Construcţia de creşe şi grădiniţe, o prioritate”

4
512

ATITUDINE Accesul la o educaţie preşcolară de calitate este o prioritate pentru Partidul Mişcarea Populară. Membrii de partid susţin acest act normativ şi şi-au propus ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare legea să treacă de Parlament. 
„ Legea pentru construcţiile de creşe şi grădiniţe, susţinută de PMP, a obţinut aviz favorabil la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Susţin acest demers pentru că educaţia preşcolară de calitate este garanţia pentru viitor. Obiectivul PMP  dar şi al meu personal este ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare, această lege să treacă de Parlament, să o văd tipărită în Monistorul Oficial”, a declarat Nuţu Fonta, deputat PMP.

Prin această lege, PMP propune un program național prin intermediul căruia, în următorii patru ani, să fie construite 184 de creşe la nivel naţional. Bugetul alocat acestuia ar fi de aproximativ 176 de milioane de euro. Legea este menită să sprijine accesul mai facil la educaţia preşcolară dar şi să încurajeze natalitatea.

„Statisticile ne arată că 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puţin de 15.000 de locuri în creşe. Chiar dacă o parte dintre părinţii aflaţi în concediul legal pentru creştere a copilului ar dori să se întoarcă în câmpul muncii nu pot pentru că nu au unde să-i lase pe cei mici”, a mai explicat Fonta.
Aceleaşi statistici mai arată că în ultimii ani tot mai multe grădiniţe, mai ales din mediul rural au dispărut iar părinţii preferă să-i ducă pe cei mici direct la şcoală, fără a mai beneficia de educaţie preşcolară.

„ Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului, se arată în expunerea de motive a proiectului”, explică deputatul PMP.

Nuţu Fonta a mai explicat că acest act normativ ar trebui să fie o prioritate şi pentru ceilalţi colegi parlamentari şi că „asigurarea unei educaţii timpurii de calitate este de fapt o poliţă de viitor pentru noi toţi”.

În Maramureş la ora actuală sunt 12.202 preşcolari care au la dispoziţie o reţea şcolară compusă din 140 de grădiniţe la care se mai adaugă alte 10 unităţi preşcolare private.

„Deşi ponderea copiilor diferă, dacă facem o medie avem 81 de preşcolari pentru fiecare grădiniţă din judeţ. Lucrurile nu stau chiar atât de rău, mai rău stăm cu creşele. În ultimii 10 ani în Maramureş nu s-a construit nicio astfel de unitate deşi numărul părinţilor care solicită un loc a crescut de cinci ori în ultimii patru ani şi continuă trendul ascendent”,, a explicat Fonta.

Cele mai multe solicitări pentru un loc la creşă din oraşele judeţului dar autorităţile sunt neputincioase şi se fac adevărate liste de aşteptare.

„Preţul pentru o zi de creşă este de 8 lei iar o familie cu un copil are de achitat un cost mediu lunar de 160 de lei iar copilul este supravegheat şi educat timp de 12 ore. În ultimii 10 ani în judeţ doar s-au reabilitat general o parte creşele existente iar numărul lor, doar 7 în întreg judeţul este insuficient”, a enumerat Fonta.

Cifrele arată că în cele şapte creşe din Maramureş, patru în Baia Mare, două la Sighetu Marmaţiei şi una la Borşa sunt disponibile aproximativ 600 de locuri în condiţiile în care, potrivit curbei demografice, anual 5.000 de copii  încep grădiniţa. Singura creşă în construcţie, cu o capacitate de 40 de locuri este la Baia Mare.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

  1. Bree,pentru cine? scolile se comaseaza din lipsa de elevi iar majoritatea tinerilor o tireaza,astfel ca scadem demografic.Mai întâi trebuia sa te lupti sa se construiască Parcuri Industriale in care sa vina investitori seriosi,in domenii de elita, sa nu mai lancezim cu niste ciurii burii de industriasi care isi plătesc angajatii cu 950 de lei.La banii astia nu le mai stau muncitorii,isi iau familiile si pleacă la munca in străinătate.Habar nu aveti de ce se intampla pe piata muncii si in migratia populatiei si ati ajuns sa va dati cu părerea.

  2. Borsa are in prezent 4 gradinite cu program prelungit (Birt, Gara, Centru si Baia Borsa) si o cresa (in zona Centru). Alaturi de acestea mai functioneaza in Borsa inca 4 gradinite cu program normal: una in cartierul Fantana, una in cartierul Repedea, una in centrul orasului pe strada Floare de Colt, una in cartierul Rotundu, una in cartierul Pietroasa si una in zona centrala pe strada Libertatii. Poate domnul deputat le cunoaste, daca nu il invitam sa le viziteze.

    • Cred ca mai viseaza inca un mandat ca se baga asa in sama ( mai avem din astia care se dau interesanti,de parca s-ar ingrasa porcu in ajunu Craciunului).Fara sustinerea baimarenilor nu are sanse si sa o spunem pe sleau,nu a miscat un deget pentru maramureseni.Asa sa bati apa in piua o fac toti,incat ma mir ca nu a început si Titus sa ne pove de ce fapte de vitejie a facut pentru judet.

    • Domnu primar de Borsa, lăsați prostiile si scrieți in nume propriu, nu mai luați identitati false ca cea a domnului Vlasin, el e capabil sa își emită părerile in nume propriu asumându-si propria identitate. Se pare ca dumneata încă nu înțelegi ca poeziile tale sunt cam expirate. Vedeti poate ați uitat vreo creșa, verificați lista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.