ATENTIE FERMIERI – Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011 – 2012

0
129

Referitor la suprafeţele afectate de secetă care au fost cuprinse în Nota de fundamentare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea schemei Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011 – 2012, asupra culturilor agricole care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarea precizare:

Suprafeţele respective au fost estimate la data la care a fost demarată procedura de elaborare a proiectului, fiind primele informaţii primite de la structurile teritoriale când temperaturile ridicate din timpul zilei s-au manifestat la nivelul întregii ţări şi s-au menţinut în intervale destul de mari. Astfel, culturile de porumb şi floarea soarelui erau în diferite fenofaze de creştere şi dezvoltare manifestându-şi pregnant stresul faţă de lipsa apei.

Din totalul suprafeţei de 5.272.993 ha însămânţate în primăvara 2012, porumbul a fost cultivat pe 2.687.894 ha, iar floarea soarelui pe 1.104.711 ha.
Având în vedere faptul că numărul fermierilor care exploatează terenuri de la 1-10 ha este de 558.272, iar sprijinul financiar din proiectul de Hotărâre de Guvern se adresează acestora în vederea compensării pierderilor de producţie, s-a făcut referire la suprafeţele estimate la acea dată.
Sprijinul financiar se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice, care desfăşoară activităţi agricole şi se încadrează în categoria fermelor de semisubzistenţă şi subzistenţă.
În ceea ce priveşte suprafeţele afectate de secetă la nivelul întregii ţări, MADR monitorizează permanent situaţia culturilor agricole. În acest sens au fost efectuate controale în teren în mai multe judeţe, astfel că situaţia suprafeţelor afectate se modifică zilnic/săptămânal, iar în urma controalelor efectuate pe teren, suprafeţele calamitate au fost reevaluate faţă de estimarea iniţială.
Totodată facem precizarea că situaţia reală a efectului secetei asupra culturilor însămânţate în această primăvară va fi posibil de stabilit la încheierea campaniei de recoltare din toamna acestui an.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.