ATENTATE TERORISTE LA PARIS – Bilanțul provizoriu: cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 în stare gravă

0
528

Bilanțul încă provizoriu al atacurilor simultane comise vineri seară în Paris și în zona Stade de France se ridică la cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 în stare gravă.

Ministerul de Externe de la Stockholm a anunțat sâmbătă că un suedez și-ar fi pierdut viața, iar un altul ar fi fost rănit în atentatele de la Paris, transmite AFP. Modul în care au fost executate și planificate în prealabil atentatele de vineri seara din Paris reprezintă un semnal de alarmă serios, a declarat pentru CNN un oficial american în domeniul contraterorismului.

Atacurile au fost desfășurate după tactici care seamănă cu cele folosite de unele grupări teroriste, cum ar fi focusarea al-Qaeda pe un număr mare de victime și pe ideea de a avea astfel vizibilitate, dar și modalitatea restrânsă, tactică ce poartă mai degrabă semnătura atacurilor Statului Islamic și militanților islamiști. Sursa citată a precizat că deocamdată nu este clar cine este responsabil de producerea atentatelor.
Opt „teroriști” și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă apropiată anchetei. Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclan, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa.

Ancheta care a fost deschisă după atentatele comise vineri la Paris va permite să se stabilească dacă există „complici și coautori în libertate”, a afirmat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins, potrivit AFP.

Justiția franceză a deschis o anchetă pentru „asasinate în relație cu o acțiune teroristă” și „conspirație”, a precizat magistratul însărcinat cu ancheta. Conform autorităților, au fost cel puțin șapte teroriști, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan și cel puțin trei în apropiere de Stade de France, la periferia Parisului.
Atentatele comise de doi teroriști musulmani sinucigași, având asupra lor centuri explozive, în apropiere de Stade de France, au făcut cinci morți, dar au un simbolism excepțional, același lucru fiind valabil și în cazul atentatului sinucigaș de lângă Bazilica Saint-Denis, templu istoric al creștinătății europene, comentează sâmbătă cotidianul spaniol ABC în ediția electronică.
Un bărbat a detonat încărcătura explozivă pe care o avea atașată de corp pe strada Jules Rimet, în Saint-Denis, în zona de nord a capitalei Franței. O altă explozie, care a avut loc în același timp, la ora locală 22:00, vineri seara, s-a produs într-un McDonald din Saint-Denis. Aceste două atentate teroriste sinucigașe au fost comise la o distanță egală între două obiective complet diferite ca însemnătate, dar a căror simbolistică este la fel de importantă: Stade de France și Bazilica Saint-Denis.

Vineri noapte, pe Stade de France, se disputa un meci amical între selecționatele de fotbal ale Germaniei și Franței, cu participarea șefului statului francez. Pentru o parte dintre autorii intelectuali ai atentatelor era vorba, evident, de lansarea unui „mesaj” sângeros în imediata apropiere a unui stadion de fotbal unde se aflau nu mai puțin de 80.000 de suporteri. Scopul a fost ca atentatele din Paris să capete o dimensiune mondială, scrie publicație citată.

Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței.

Stade de France: Acesta a fost cadrul urban ales de teroriști pentru a-și detona bombele, în încercarea de a semăna panica în rândul suporterilor veniți să vadă meciul dintre Franța și Germania. Inițial, publicul a ignorat exploziile, fără să înțeleagă prea bine ce anume se întâmplă în afara stadionului. Încet-încet, zvonul despre atentate teroriste a început să se răspândească în tribune.
Autoritățile au decis să anunțe o pauză scurtă, după care au cerut continuarea partidei. Acest calm administrativ a avut efectul scontat: s-a evitat panica, iar forțele de securitate au putut organiza evacuarea terenului de joc în condiții de siguranță acceptabile.

Au existat momente de tensiune și îngrijorare, când mai multe elicoptere ale jandarmeriei au început să survoleze și să „perie” zona, când partida deja se încheiase. În cele din urmă, sute de spectatori s-au îndreptat spre teren strigând: „Au atacat stadionul cu bombe! Sunt atacuri și focuri de armă în Paris!”, însă panica a fost adusă sub control destul de rapid.

Gregory Goupil, din partea sindicatului poliției, Alliance, sintetizează situația. „Odată atacatorii kamikaze uciși, a început imediat căutarea, vânarea și capturarea posibililor complici, în Saint-Denis, în zona imediat adiacentă. În același timp, evacuarea terenului de joc s-a putut realiza relativ ușor, evitând atacuri de panică ce ar fi fost catastrofale”, a explicat el.

Ambasada României în Franța: Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Membrii trupei californiene ‘Eagles of Death Metal’, care ținea un concert vineri seara în sala de spectacole Bataclan din Paris, s-ar putea afla printre victimele atacului terorist comis vineri noaptea în capitala franceză și soldat cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, relatează AFP.
„Încercăm să aflăm unde se află grupul nostru și echipa noastră și dacă sunt în siguranță. Gândurile noastre se îndreaptă către toate persoanele afectate de această situație tragică”, se menționează într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a formației.

„Eagles of Death Metal” este un grup de garage-rock originar din Palm Desert (California), care a colaborat cu muzicieni precum Dave Grohl, fost component al trupei Nirvana. Componenții principali ai trupei sunt Jesse Hughes (43 de ani) și Josh Homme (42 de ani).

sursă text şi foto agerpres.ro

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.