AcasăOPINIIATAC LA DEMOCRAȚIE - Aberanta luptă pentru putere de după alegeri

ATAC LA DEMOCRAȚIE – Aberanta luptă pentru putere de după alegeri

spot_img

DISTRIBUIȚI

ATAC LA DEMOCRAȚIE Știm cine este câștigătorul detașat al acestor alegeri. A-l contesta în perspectiva de-a nu-i permite să ajungă acolo unde are mandat, nu reprezintă doar o eroare, ci chiar o lovitură dată democrației.

Politic, în acest moment harta României este roșie. Această opțiune poate fi cu adevărat gravă în măsura în care prin contestarea rezultatului alegerilor îi va fi preferat cel al unei presupuse morale.

În loc să se pregătească de ceea ce va trebui să o legitimeze, opoziția preferă tragerea sforilor pentru a constitui ea însăși majoritatea parlamentară. La câte cazuri de corupție există în mediul politic nu este deloc exclusă o schimbare totală a rezultatului alegerilor, prin noile alianțe și dezertări.

Votul masiv dat PSD-ului anunță nevoia unor politici publice elementare și a unor reforme sistemice pe de care PSD-ul nu pare deloc dispus să le aplice. Presiunea pentru constituirea bugetului lasă orice reformă suspendată în aer, de parcă nici nu ar fi existat program electoral. Războiul electoral în care lupta anticorupție a avut, nu întâmplator, un singur subiect, își arată deja sinistra față.

Printre parlamentarii tuturor partidelor avem grave cazuri de corupție, de rezolvarea cărora depinde însăși schimbarea în bine a României. Iluzia unor partide și a unor candidați de-a confunda succesul electoral cu situațiile lor în fața justiției este etapa de care trebuie să se preocupe președintele K. Iohannis și nu de propriul confort politic.

Victoria PSD-ului nu este cu nimic mai prejos decât caricatura absolută, expresie a vulgarității în care se înscrie PNL-ul prin succesiunile sale de reprezentare la vârf. Intimidarea unui partid, de pe pozițiile relative de decizie, amestecarea tuturor membrilor cu problemele unora, arată înseși fețele statului mafiot. Pe de altă parte, inducerea în dialogul public a demiterii Parlamentului, dacă noul Guvern nu va întruni votul necesar, pare a fi următoarea manevră inacceptabilă.

Alegerile au decis o majoritate care poate situa România în schemele arhicunoscute, însă este o situație la dispoziția comentatorilor. Alegerea făcută reprezintă voința imposibil de anulat decât tot de electorat. Oamenii politici vor trebui să-și găsească locul în noua configurare, spre deblocarea țării.

Alegerile anticipate, grevele, opoziția parlamentară, acțiunile civice rămân principale instrumente de intervenție, la nevoie. Consultările la cel mai înalt nivel nu se post substitui acestora decât cu prețul pierderii pozițiilor deținute a celor care înțeleg altfel statul democratic, subminându-l.

Ioan Vieru

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA