AcasăEvenimentARDE MARAMURESUL - Incendii de vegetatie uscata la foc automat in intreg...

ARDE MARAMURESUL – Incendii de vegetatie uscata la foc automat in intreg judetul. O femeie a suferit o intoxicatie cu fum (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Mai multe incendii de vegetatie uscata au fost semnalate astazi dupa amiaza si in aceasta seara in mai multe zone ale judetului Maramures. Inconstienta oamenilor poate duce la adevarate nenorociri pentru ca flacarile se pot extinde in zonele impadurite sau in zone greu accesibile.

Spre exemplu, pompierii militari din Borsa au intervenit pentru stingerea a trei incendii izbucnite in zona strazilor Vailor, Suhorca si Stramturii.

La Viseu de Sus au fost doua incendii de vegetatie uscata, dintre care unul este in desfasurare. Primul a avut loc pe strada Poduri, iar in aceasta seara, militarii s-au deplasat in zona strazii Radeasa unde flacarile ameninta o zona impadurita.

Si pompierii baimareni au stins trei incendii. Pentru inceput acestia s-au deplasat la iesirea din Tautii Magheraus spre Busag pentru a stinge un incendiu de vegetatie. Apoi, au fost trimisi in cartierul Firiza. In fine, in aceasta seara, a fost semnalat un incendiu in zona localitatii Nistru. Se pare ca flacarile sunt intr-o zona deluroasa, greu accesibila. Fotografii de acolo ne-au fost trimise de un cititor al nostru.

Si nu au fost singurele interventii din aceasta dupa amiaza ale pompierilor militari. Spre exemplu, la Moisei, militarii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un sopron cu fan.

Pompierii baimareni in schimb, au stins un incendiu izbucnit la o baraca din Satu Nou de Jos. Apoi au fost trimisi la Baia Sprie, unde un autobuz a luat foc la urcarea spre pasul Gutin. Din fericire, in autobuz nu era niciun calator.

ACTUALIZARE

Ieri, 26.03., pompierii militari din întreg județul Maramureș au lucrat la foc continuu. Aceștia au avut parte de nu mai puțin de 15 situații de urgență în 24 de ore. Dintre aceste situații de urgență cea mai mare pondere au avut-o incendiile de vegetație uscată. În total, în 24 de ore, flăcările au mistuit în jur de 22 de hectare de vegetație în întreg județul Maramureș.Pentru lichidarea incendiilor, în unele cazuri, pompierii au primit o mână de ajutor din partea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor.

Pe lângă incendiile de vegetație uscată, pompierii au intervenit și la un incendiu izbucnit la o magazie în localitatea Satu Nou de Jos. Detașamentul de Pompieri “ Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare au lichidat incendiul care a distrus magazia de scule și 0.15 hecare de vegetație. De asemenea, tot militarii băimăreni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autobuz în localitatea Baia Sprie. A ars instalația electrică din compartimentul motor al autobuzului.

În jurul orei 16.00, pompierii băimăreni au intervenit în Firiza la un incendiu izbucnit la un șopron de fân.  Flăcările au mistuit șopronul de fân din lemn pe o suprafață de 35 de metri pătrați, circa 500 kg de fân și 0.5 hectare de vegetație uscată. S-au degradat și 10 metri liniari de gard din lemn. În urma incendiului, proprietarul, în vârstă de 72 de ani, a suferit o ușoară intoxicație cu monoxide de carbon. Paramedicii de pe Echipajul de Prim Ajutor din cadrul S.M.U.R.D. Baia Mare i-a acordat primul ajutor.            În Mogoșești, pompierii băimăreni împreună cu pompierii Punctului de Lucru Șomcuta Mare au stins un incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Au ars 40 de metri pătrați de acoperiș din lemn învelit cu plăci de azbociment și mobilierul dintr-o cameră.

Astăzi, 27.03., spre dimineată, clopotnița unei biserici de pe strada Munteniei din Baia Mare a luat foc. Pompierii militari băimăreni au lichidat incendiul care a distrus clopotnița din lemn pe o suprafață de 24 de metri pătrați și diverse materiale religioase. În urma incendiului, s-au mai degradat două clopote și 4 geamuri.

Inspectoratul Pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș atrage atenția încă o dată asupra pericolelor la care se expun- și îi expun pe cei din jur- cetățenii care dau foc resturilor vegetale și lasă focurile nesupravegheate.

Pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute, cetățenii trebuie să respecte următoarele măsuri:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau

substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);

  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale

combustibile să se facă în locuri special amenajate;

  • cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea

zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în

baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.

  • să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea

acesteia.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA