APOSTOLUL SECURITĂȚII – Maramureșeanul Gheorghe Turda pus să promoveze identitatea națională

1
335

APOSTOLUL SECURITĂȚII Cântăreţul maramureșean Gheorghe Turda este noul vicepreşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea şi Respectarea României şi va contribui la promovarea identităţii naţionale şi la conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, anunţă un comunicat de presă al organizaţiei transmis, marţi, Agerpres.

„Preocuparea CNMR de a aduce alături tot mai mulţi apostoli ai românismului din zone precum arta, muzica, teatrul şi filmul face parte din efortul CNMR de a păstra vie identitatea românească şi de a susţine valorile româneşti.

Gheorghe Turda este un exemplu de promovare a valorilor naţionale tradiţionale şi apărare a fiinţei naţionale”, a declarat preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, conform sursei citate.

Într-un raport din anul 1971, un ofiţer de Securitate arăta că Gheorghe Turda s-a prezentat de bunăvoie la postul de miliţie şi a relatat următoarele: „Mătuşa mea Konradt Ileana intenţionează să plece din ţară definitiv. Are aprobat un paşaport la data de 8 august 1971 de către Inspectoratul de Miliţie şi Securitate Maramureş”.

Curtea Supremă de Justiţie a decis, la 25 noiembrie 2011, că rapsodul Gheorghe Turda este colaborator al Securităţii comuniste. La data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Bucureşti dăduse acelaşi verdict. Gheorghe Turda are grad de general de brigadă şi a fost verificat de CNSAS pentru că a ocupat funcţia de director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului de Interne.

„Mi-am apărat numele şi cariera, nu am vrut să-mi distrug viitorul”, a declarat Gheorghe Turda, pentru Adevărul, în 2009, cu privire la denunţul făcut la Securitate.

„Această decizie am luat-o într-un consiliu la care a participat toată familia. Dacă mătuşa noastră pleca, noi am fi fost urmăriţi în ţară şi am fi avut probleme”, a explicat cântăreţul. El susţine că miliţianul din satul natal, Săpânţa, l-a ameninţat că va avea probleme din cauza unei relaţii pe care a avut-o cu o studentă străină.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. In 1971 Gheorghe Turda avea 23 de ani ,habar nu avea el ce inseamna colaborare cu securitate la varsta aia,credeti ca el e singurul artist care a colaborat pe vremea aia? sa va fie rusine dragi maramureseni ca-l criticati! Mai bine ati fi scris domnule Grigore un articol despre cariera frumoasa a lui Gh. Turda,mai ales ca anul acesta a implinit 70 de ani si intentioneaza sa faca doua specatcole aniversare,printre care unul la BAIA MARE,dar asa sunteti voi maramuresenii,stiti doar sa fiti invidiosi pe personalitatile voastre publice si sa le criticati! Macar daca ai fi scris un articol din capul tau de ziarist,dar ai dat copy-paste ! sa-ti fie rusine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.