AcasăLifestyleMondenANIVERSARE - Actorul Marcel Iureş împlineşte 65 de ani

ANIVERSARE – Actorul Marcel Iureş împlineşte 65 de ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

ANIVERSARE. Actorul Marcel Iureș s-a născut la 2 august 1951, la Băilești, județul Dolj. A absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București.

Actorul Marcel Iureș, la conferința de presă prilejuită de împlinirea a zece ani de existență a Teatrului ACT (9 oct. 2008)

În perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul National Cluj, după care a desfășurat, începând din anii ’80, o prodigioasă activitate teatrală la teatrele ”Bulandra” și ”Odeon” din București. Dintre piesele de teatru în care s-a remarcat, prin talentul, prezența scenică și profunzimea interpretării, amintim: ”Romeo și Julieta” (1978), ”Cum vă place” (1979), ”Hamlet” (1985, în rolul lui Horatio), ”Dimineața pierdută” (1986), ”Merlin sau țara pustie” (1991),”Richard al III-lea” (1993), ”Trei surori” (1995), ”Caligula” (1996, în rolul principal), ”O noapte furtunoasă” (1999). A jucat, de asemenea, în spectacolul ”Hamlet”, pus în scenă în 1996 de Tompa Gabor la Teatrul Național din Craiova. Această montare a piesei ”Hamlet” a fost desemnată ”Cel mai bun spectacol al anului 1996”, distincție acordată de Secția Română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru din România.

Actorii Marcel Iureș și Camelia Maxim, în piesa de teatru ”Richard al III-lea”, de William Shakespeare, în regia lui Mihai Măniuțiu (Teatrul Odeon, 28 febr. 1993)

Marcel Iureș a făcut senzație în cadrul unui turneu susținut în Marea Britanie în 1993 și 1994 cu spectacolul ”Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuțiu.

În prezent joacă la Teatrul de Comedie în spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale (Nae Cațavencu), a cărui premieră a avut loc în anul 2011, precum și în spectacolul ”Absolut!”, un one-man show, producție a Teatrului ACT, adaptare după ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă, ambele spectacole regizate de Alexandru Dabija.

Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele primei scene independente de teatru din România. Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului ACT menționăm: ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard (premiera în 2001), ”Ultima bandă a lui Krapp” de Samuel Beckett (2003), ”Capra sau cine e Sylvia?” de Edward Albee (2007), ”Acasă la tata” de Mimi Brănescu (2009), toate în regia lui Alexandru Dabija.

Se remarcă, de asemenea, în spectacole la Teatrul Național de Televiziune sau la Teatrul Național Radiofonic.

Joacă, astfel, alături de alte mari nume ale scenei românești (Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici, Marcel Iureș, Virgil Ogășanu, Constantin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Marian Hudac, Alfred Demetriu ș.a.) în spectacolul ”Stâlpii societății”, de Henrik Ibsen, adaptat și ecranizat de Televiziunea Română în anul 1988, în regia lui Dan Necșulea, precum și în ”Subprefectul” de Duiliu Zamfirescu, regia artistică a lui Eugen Todoran (premiera în 1985), alături de Valeria Seciu și Ștefan Sileanu, tot o producție a Televiziunii Române.

Marcel Iureș face parte, alături de Maia Morgenstern, Anne Marie Ziegler, Coca Bloos, Eugen Cristea, Claudiu Bleonț și alții, din distribuția spectacolului radiofonic ”Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de Frații Grimm, regia artistică Toma Enache, a cărui premieră a avut loc în 2012. De asemenea, face parte din distribuția spectacolului de teatru radiofonic ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Dabija (2012), precum și din distribuția piesei ”Bacchanalia” de Goran Stefanovski, scenariul radiofonic și regia artistică Mihai Lungeanu, difuzată în premieră la 28 noiembrie 2013.

Și în domeniul cinematografiei prestația sa actoricească este remarcabilă, Marcel Iureș creând roluri de neuitat : ”Vis de ianuarie” (1978), ”Punga cu libelule” (1980), ”Castelul din Carpați” (1981), ”Să mori rănit din dragoste de viață” (1983), ”Sezonul pescărușilor” (1985), ”Domnișoara Aurica” (1986), ”Cei care plătesc cu viața”, ”Vacanța mare” (1988), ”Un bulgăre de humă” (1989), ”Balanța” (1991), ”O vară de neuitat”, ”Somnul insulei” (1993), ”Faimosul paparazzo”, ”Fii cu ochii pe fericire” (1999), ”Amen” (2002, în regia lui Costa Gavras), ”3 păzește” (2003). A mai jucat în lungmetrajele lui Radu Gabrea ”Călătoria lui Gruber” (2008) și ”Mănuși roșii” (2011).A jucat, alături de Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Sârbu, Barry Gifford, precum și mulți alți actori de renume ai cinematografiei românești, în filmul ”Tatăl fantomă” (2011, regia Lucian Georgescu), deținător al Premiului special la Festivalul de Film International Almaty „Shaken’s Stars” 2012.

După 1995, i-au fost deschise porțile Hollywood-ului: a jucat în ”Misiune: Imposibilă” (”Mission: imposible”, 1996), alături de Tom Cruise, în ”Pacificatorul” (”The Peacemaker”, 1997), împreună cu Nicole Kidman și George Clooney, în ”Războiul lui Tom Hart”, 2002, avându-i ca parteneri pe Bruce Willis și Colin Farrell.

Mai recent, Marcel Iureș a primit rolul principal în filmul „Octav”, o producție cinematografică regizată de Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache. Filmul „Octav” este o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Marcel Iureș este președinte de onoare al Festivalului național de teatru tânăr Ideo Ideis, organizat anual la Alexandria de Asociația culturală T.E.T. Alexandria, precum și președinte al Festivalului Internațional de Film independent ANONIMUL. A fost invitatul special al celei de-a treia ediții a maratonului teatral ”25 de ore de teatru non-stop”, desfășurat la Sibiu în zilele de 30 și 31 martie 2013.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA