AcasăActualitateSocialANALIZĂ – România, pe primul loc în Europa la încălcarea drepturilor angajaților

ANALIZĂ – România, pe primul loc în Europa la încălcarea drepturilor angajaților

spot_img

DISTRIBUIȚI

ANALIZĂ  România se află pe primul loc din Europa din 35 de țări analizate în ceea ce privește încălcarea drepturilor fundamentale ale angajaților, potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical (BNS).

„România are cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor fundamentale, atât în practică dar mai ales în legislația națională, suntem pe primul loc în Europa. Încălcarea drepturilor lucrătorilor este în general o caracteristică a țărilor sărace sau a celor cu un sistem democratic deficitar. Pentru România au fost identificate 20 de încălcari ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, cele mai multe — 14 — provin din prevederi legislative și 4 din practică”, se menționează în comunicat.

„Legislația dialogului social din România este construită în profund dispreț pentru drepturile fundamentale ale lucrătorilor”

BNS precizează că diferența între România și restul statelor europene devine și mai vizibilă dacă avem în vedere situația încălcărilor ca efect al legii, ceea ce poate conduce la concluzia că „legislația dialogului social din România este construită în profund dispreț pentru drepturile fundamentale ale lucrătorilor”.

„O astfel de poziționare spune mult despre gradul de dezvoltare a României dar și despre respectul pe care clasa politică, indiferent de culoare, îl are pentru forța de muncă. În general drepturile lucrătorilor sunt încălcate în țările sărace sau cu un model de democrație deficitar. O astfel abordare creează presiune asupra competitivității statelor dezvoltate, acestea având în general standarde de muncă la un nivel foarte ridicat. Reacția statelor dezvoltate este vizibilă azi în cadrul dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene. Sigur, pe termen scurt încălcarea acestor drepturi înseamnă costuri mai mici pentru angajatori și o mai facilă abordare a forței de muncă pentru politicieni. Lipsa de sustenabilitate în creșterea economică, cu o accentuare a distribuirii inegale a creșterii economice, lipsa de predictibilitate sau capacitate redusă de a face față șocurilor sunt doar câteva din elementele cu care plătim. Dacă dorim sa fim parte a Europei atunci trebuie sa învățăm să ne respectam angajamentele internaționale”, se menționează în comunicatul BNS.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a creat un instrument de analiză statistică pentru a urmări relația dintre standardele internaționale de muncă, pe de o parte și investițiile străine și comerțul internațional pe de altă parte. Au fost vizate două categorii de drepturi considerate fundamentale — dreptul la libera asociere și dreptul la negocieri colective, drepturi reglementate de Convenția OIM 87 privind libertatea de asociere și protecția dreptului la organizare în sindicate și Convenția OIM 98 privind dreptul la negocieri colective.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA