AcasăActualitateSocialAMENZI DRASTICE - Cetatenii care aprind vegetatia vor fi amendati cu 2.500...

AMENZI DRASTICE – Cetatenii care aprind vegetatia vor fi amendati cu 2.500 lei. Pana acum pompierii au stins 40 de incendii de acest gen in judet

spot_img

DISTRIBUIȚI

Numărul mare al incendiilor de vegetaţie uscată înregistrate, în acest weekend (aproximativ 40 de incendii), l-a determinat pe prefectul Sandu Pocol să ia atitudine împotriva cetăţenilor care nu respectă măsurile specifice prevăzute de legislaţia în vigoare prin utilizarea focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a spus: „Înţelegem că vremea frumoasă şi călduroasă determină populaţia să îşi cureţe terenurile de vegetaţia uscată, iar mai apoi să procedeze la aprinderea acesteia, însă să dai foc resturilor vegetale fără să asiguri supravegherea arderii, mai ales în condiţii de vânt, înseamnă inconştienţă şi lipsă de resposabilitate. Nerespectarea măsurilor au dus la extinderea incendiilor şi în zona de pădure, cum a fost cazul în satul Duruşa, aparţinător de comuna Valea Chioarului. Pompierii maramureşeni şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru stingerea incendiilor din judeţ, dar nu mai putem permite şi tolera aşa ceva. Nu trebuie să uităm că, în toamna trecută, ne-am confruntat cu aceeaşi situaţie, iar unele incendii din pădure au fost atât de ample, încât au putut fi lichidate doar cu ajutorul elicopterului de intervenţie al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În cazul producerii unui incendiu din cauza aprinderii vegetaţiei uscate se va proceda la identificarea suprafeţei de teren, proprietarului acestuia, eventual al persoanei care utilizează în prezent terenul pentru a putea fi luate demersurile legale împotriva acestora.  Am cerut aplicarea de amenzi drastice împotriva cetăţenilor, respectiv a persoanelor juridice care nu vor respecta legislaţia în acţiunile de ardere a miriştilor, gunoaielor, deşeurilor sau altor materiale combustibile, iar valoarea sancţiunii contravenţionale poate ajunge până la 2500 lei. De asemenea, vor nevoite să suporte şi costurile de intervenţie pentru stingerea incendiului„.

Cetăţenii trebuie să înţeleagă că incendiile de vegetaţie uscată pot contribui la propagarea rapidă a focului, inclusiv la pierderea de vieţi omeneşti şi producerea de pagube materiale în gospodăriile populaţiei. Din aceste considerente este important să fie respectate prevederile reglementărilor în domeniu: executarea arderii numai pe baza permisului de foc şi anunţarea prealabilă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau a inspectorului de protecţie civilă din primărie; evitarea amplasaării resturilor menajere în apropierea locuinţelor, gospodăriilor; adăposturilor pentru animale; locaţii în care sunt depozitate furaje; în apropierea pădurilor. Arderea resturilor vegetale se va realiza numai după luarea măsurilor care se impun pentru a împiedica extinderea focului la vecinătăţi. Se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi se va proceda la stingerea jarului după terminarea activităţii.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA