ALTFEL DE CUM O ȘTIM – Handbalista Lois Abbingh de la HCM Baia Mare vrea să salveze o biserică din Bistrița-Năsăud

0
1332

Lois Abbingh, handbalistă olandeză legitimată la HCM Baia Mare şi-a pus în cap să salveze biserica din Jelna în care a fost găsită copia după una dintre capodoperele lui Giotto. Alături de un medic psihiatru din Ungaria, aceasta vrea să strângă fondurile necesare intervenţiilor de urgenţă.

Lois Abbing, care este şi ambasador UNICEF al Bunăvoinţei, vrea să strângă fonduri pentru Biserica Evanghelică din Jelna, Bistriţa-Năsăud, aflată la un pas de prăbuşire.  Aceasta este însoţită de medicul psihiatru Kollar Tibor din Budapesta, care face parte dintr-o asociaţie ce salvează monumentele istorice aflate la un pas de prăbuşire.

„Voi încerca să atrag atenţia oamenilor asupra acestei biserici. Cred că este bine să dau înapoi României şi altceva pe lângă activitatea mea sportivă. Aş vrea să aud numai lucruri bune în viitor despre acest proiect”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, Lois Abbingh.

De zeci de mii e euro e nevoie doar pentru a proteja zona altarului, unde se regăseşte o lucrare foarte rară în lume. Autorităţile judeţene, în proprietatea cărora va fi monumentul peste mai bine de două luni, trebuie să se mişte repede, întrucât biserica riscă să se prăbuşească dacă nu se fac intervenţii de urgenţă.

Preşedintele Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, spune că instituţia pe care o conduce va suporta 50% din costurile intervenţiilor de urgenţă, restul urmând să vină din donaţii.

„Ţinând cont de urgenţa cu care trebuie făcute intervenţiile, trebuie să găsim alte fonduri. Se vorbeşte la Guvern de un fond de rezervă prin care să se sprijine astfel de monumente. S-au făcut deja demersuri pentru ca acest monument să fie luat în calcul”, a declarat în cadrul conferinţei de presă, preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan.

Biserica are o copie după o capodoperă a lui Giotto  

Una dintre „comorile” ascunse din Biserica Evanghelică din Jelna, descoperită în urmă cu câţiva ani de un cercetător maghiar a atras atenţia presei din Ungaria, care a prezentat pe larg această „comoară”.

Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia şi într-una din Strasbourg. Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne.

Pictura, care se numeşte Navicella, se întinde pe mai bine de 10 metri şi a fost pictată în basilica Sfântul Petru din Roma. Aceasta a fost distrusă în secolul al XVII-lea.

Capodopera a fost pictată în jurul anului 1300 şi înfăţişează mai mulţi apostoli într-o barcă. În pictură apare şi Sfântu Petru, care este salvat din valuri de Mântuitor. Copia de la Jelna a fost descoperită întâmplător, după ce de pe pereţii bisericii a început să se desprindă tencuiala. Cercetătorul maghiar Papp Szilard de la Muzeul de Arte din Budapesta este convins că biserica de la Jelna adăposteşte o copie după Giotto.

L-au convins personajele, care au aceeaşi postură şi aceleaşi gesturi precum personajele din pictura originală. Aceste fragmente sunt păstrate şi conservate la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Se pare că copia cu pricina este şi deosebit de valoroasă, asta pentru că doar aceasta şi cea de la Florenţa respectă originalul. (adevarul.ro)

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.