ALEGERI – Frank-Walter Steinmeier este noul președinte al Germaniei

0
161
foto http://euromaidanpress.com

ALEGERI Social-democratul german Frank-Walter Steinmeier a fost ales duminică președinte al Republicii federale, funcție în care îl va înlocui pe Joachim Gauck, care a renunțat să candideze pentru un al doilea mandat, transmit AFP și DPA, scrie Agerpres.

ALEGERI  Fostul ministru de externe, în vârstă de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi din totalul celor 1.239 de mari electori ai adunării federale mandatate să îl desemneze pe șeful statului, proveniți în principal din cele două camere legislative, dar și din rândul societății civile.

Joachim Gauck, în vârstă de 77 de ani, fost pastor și activist pentru drepturile omului, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat, după expirarea celui actual, în luna martie.

Alegerea lui Steinmeier în funcția de președinte, cu atribuții în mare parte ceremoniale, are loc în urma înțelegerii intervenite între partidul său SPD și creștin-democrații cancelarului Angela Merkel, formațiunile marii coaliții de guvernare.

‘Trăim vremuri tulburi; oamenii sunt nesiguri’, a declarat Steinmeier în discursul său de acceptare, subliniind că germanii ar trebui să fie mândri că țara lor a devenit ‘o ancoră a speranței pentru mulți în lume’.

‘Atunci când bazele democrației se clatină, trebuie mai mult ca oricând să le susținem’, a mai spus viitorul președinte.

Fost șef al diplomației timp de șapte ani, Frank-Walter Steinmeier, cunoscut pentru modul său franc de exprimare, s-a remarcat anul trecut prin criticile aduse lui Donald Trump, pe care în timpul campaniei electorale din SUA l-a descris drept ‘predicator al urii’.

‘Doresc, ca președinte, să fiu o contrapondere la tendința fără limite spre simplificare’, a promis el în cursul săptămânii trecute la Munchen, vorbind despre ‘cel mai bun antidot împotriva populiștilor’.

‘Steinmeier vrea să fie un președinte anti-Trump’, a rezumat cotidianul Berliner Morgenpost.
În intervenția prin care a deschis adunarea electivă, președintele Bundestagului, Norbert Lammert, l-a avertizat pe șeful statului american, Donald Trump, să nu conducă țara spre izolaționism.

‘Oricine cere să se izoleze în loc să continue deschiderea spre lume, nu ar trebui să fie surprins dacă alții procedează la fel’, a atenționat Lammert.

continuarea AICI

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.