AcasăActualitate112AL ȘAPTELEA DECES – Virusul West Nile face încă o victimă în...

AL ȘAPTELEA DECES – Virusul West Nile face încă o victimă în România

spot_img

DISTRIBUIȚI

AL ȘAPTELEA DECES  Numărul deceselor cauzate de infecția cu virusul West Nile, transmisă de țânțarii contaminați de păsările sălbatice, a ajuns la șapte. Rata de fatalitate a depășit-o de aproape patru ori pe cea din 2016, ajungând la 31,8 %. Virusul care a curmat deja viața a șapte români este mai virulent în ultimii doi ani.

În zona unde au fost depistate cazuri de infecție cu West Nile, toată populația este oprită de la donare. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă și cer autorităților să intensifice măsurile de desțânțărizare, pentru a reduce numărul morților și a evita blocarea donării de sânge, în contextul unei deja cunoscute crize acute de produse sanguine semnalate de spitale. Toate aceste probleme au fost explicate, pentru Libertatea, de directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, și de medicul primar epidemiolog Anca Sîrbu.

7 decese din 22 de cazuri în 2017. Rata de fatalitate 31,8 la sută. ”Se moare mult”

Până în 13 septembrie au fost înregistrate 7 decese la 22 de cazuri de infecție cu virus West Nile, rata de fatalitate fiind 31,8%. În 2016, în aceeași perioadă au fost 5 decese la 58 de cazuri de îmbolnăvire, adică rata de fatalitate a fost de 8,6%.

”Altfel spus, acum avem mai puține cazuri, dar se moare mai mult. Dar și în 2016 s-a murit mult, pentru că până la sfârșitul sezonului, adică în noiembrie 2016, au fost 19 decese la 93 de cazuri, adică rata de fatalitate a fost de 20,4 %, cea mai mare din România înregistrată până atunci”, spune Adriana Pistol.

În 2016, marea majoritate a deceselor a apărut după 15 septembrie, dar acum cazurile au început să se înmulțească din august. Dacă vremea se menține călduroasă, supravegherea infecției va fi prelungită cu două săptămâni.

Virus West Nile este mai virulent. Este altă tulpină

În general, în România au fost epidemii atunci când au intrat alte tulpini de West Nile. Istoric, au fost epidemii în 1996, 2010 și 2016. Prima epidemie mare a fost în 1996, când a fost o tulpină venită din Africa și care circula în Europa, Orientul Mijlociu, Australia și America. A doua epidemie a fost în 2010, când a apărut o altă tulpină – ”Volvograd” -, care a intrat în Europa din 2004. În 2010 au fost epidemii în România și în Grecia.

În 2016 a fost a treia epidemie, cauzată de tulpina care a circulat în Grecia în 2010, fiind mai virulentă, adică determină mai multe îmbolnăviri și mai multe decese. 20% rata de fatalitate din 2016 este dublu față de ceea ce spune literatura de specialitate. În 2017 este și mai mult și este aceeași tulpină din 2016.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA