AJUTOR ŞI CONSILIERE – Fundația Principesa Margareta anunță lansarea liniei Telefonul Vârstnicului

0
214

Fundația Principesa Margareta a României anunță lansarea liniei Telefonul Vârstnicului – prima linie telefonică gratuită de ajutor și consiliere dedicată vârstnicilor din țara noastră, proiect desfășurat în parteneriat cu Fundația Vodafone și finanțat prin programul Mobile for Good cu suma de 68.500 de euro.

Loading...

Conform unui studiu realizat recent de GFK pentru Fundația Principesa Margareta a României, aproximativ 1.500.000 de vârstnici sunt afectați de singurătate. Același studiu arată că situația financiară precară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa interlocutorilor sunt cele cinci probleme principale cu care se confruntă vârstnicii din România.

„Telefonul Vârstnicului reprezintă un prim pas important spre conectare a cât mai multor bătrâni afectați de izolare, lipsă de informații și sprijin. Ne propunem să ascultăm problemele vârstnicilor din România, să le oferim oportunități de participare la viața societății și de valorificare a experienței lor. De asemenea, dorim să mobilizăm comunitățile locale în sprijinul acestor persoane care au fost la un moment dat stâlpii societății și trebuie tratați cu respectul cuvenit”, afirmă Mugurel Mărgărit Enescu, director executiv al Fundației Principesa Margareta a României, într-un comunicat.

Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică gratuită și confidențială, care răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România, fie că este vorba de informare, consiliere sau sprijin practic și emoțional. La numărul de telefon 0800.460.001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și sunt îndrumate de operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta a României.

Această linie telefonică este disponibilă de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00. Linia poate fi accesată și de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân. În zilele de weekend, voluntarii special pregătiți ai fundației vor apela vârstnicii afectați de singurătate.

Proiectul vine ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, fenomen în creștere care afectează întreaga Europă. Conform Institutului Național de Statistică, în România, peste 3 milioane de persoane au vârste de peste 65 de ani. La aceasta se adaugă emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și lipsa unui sistem integrat de suport, toate acestea făcând ca un procent însemnat dintre bătrâni să trăiască singuri, izolați și lipsiți de contact social.

sursa agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.