Afla care sunt consecinţele juridice ale nerespectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice

0
367

Poliţiştii maramureşeni atrag atenţia cu privire la consecinţele juridice ale conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenta băuturilor alcoolice şi cu privire la nerespectarea celorlalte prevederi legale conţinute în O.U.G. nr. 195/2002 republicată.

Persoana care conduce un autovehicul, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 765 lei – 1.700 lei, între 9 şi 20 puncte penalizare şi reţinerea permisului de conducere fără drept de circulaţie pentru 90 de zile.

Persoana care conduce un autovehicul, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat şi o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este cercetată penal, conform art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată şi este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

De asemenea, dacă persoana care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.