AcasăActualitateSocialAFLA AICI rezultatele evaluarii anuale a activitatii jandarmilor maramureseni

AFLA AICI rezultatele evaluarii anuale a activitatii jandarmilor maramureseni

spot_img

DISTRIBUIȚI

Joi 13 decembrie a.c., începând cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” Maramureş, inspectorul şef, general de brigadă Lucian Vasile IRIMUŞ, a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2012, de către această instituţie. La această activitate a participat  din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, adjunctul inspectorului general, gl. mr dr. Neculai Bontic, reprezentanţii autorităţilor locale şi şefii structurilor şi unităţilor judeţene aparţinând M.A.I., S.R.I., S.T.S. şi M.A.N. 

Domnul gl. mr. dr. Neculai Bontic, la terminarea acestei activităţi a declarat următoarele: „Activitatea din acest an a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş este una foarte bună, judeţul Maramureş fiind un judeţ care nu a constituit niciodată o problemă pentru Inspectoratul General de Jandarmi. De asemenea am convingerea că şi pe viitor performanţele vor fi aceleaşi iar anul 2013 se va ridica cel puţin la nivel anului 2012 . Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş este considerat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi M.A.I. ca unitate etalon a jandarmeriei.

Alăturat vă înaintăm sinteza materialului prezentat în cadrul bilanţului, precum şi poze de la această activitate.

Evaluarea activităţii desfăşurate şi a rezultatelor obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul – 2012

Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul 2012 a urmărit îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor conferite de actele normative în vigoare cu resurselor aflate la dispoziţie şi adaptării structurii organizatorice la cerinţele factorilor decizionali, ca răspuns la modificările şi frământările sociale declanşate în prima parte a anului.

Ordine şi siguranţă publică

În perioada analizată, structurile de ordine şi siguranţă publică ale inspectoratului, şi-au direcţionat efortul pentru asigurarea climatului de siguranţă civică, prevenirea criminalităţii stradale, prin gestionarea eficientă a problematicii cu ocazia manifestărilor şi adunărilor publice, asigurarea intervenţiei în situaţia tulburării acestea şi participarea structurilor la misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu O.M.A.I. nr. 60/02.03.2010.

În perioada de referinţă, activitatea desfăşurată s-a materializat în executarea a 9.555 misiuni specifice, faţă de 10.323 executate în aceiaşi perioadă aferentă anului precedent, cu  41.148 jandarmi faţă de 43.565 jandarmi în 2011, rezultând o scădere cu 7,43% a misiunilor şi cu 5,54% a efectivelor folosite. Diferenţa se justificată şi prin faptul că în anul 2011 s-au pierdut 20 indicatori din structurile de ordine publică.

Menţionăm că deşi numărul de misiuni şi efective folosite au scăzut faţă de anul precedent a crescut simţitor eficienţa dispozitivelor, fapt evidenţiat prin evoluţia pozitivă a indicatorilor de rezultat.

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice

Din cele 430 misiuni de asigurare a ordinii publice, un număr de 75 misiuni au fost executate cu ocazia desfăşurării unor manifestări de protest, îndeosebi în primul trimestru al anului, înregistrându-se o creştere semnificativă a acestora, cu 525% faţă de anul 2011.

De asemenea, au fost executate 341 misiuni de asigurare a ordinii publice la întruniri şi manifestaţii cu public numeros, din care: 159 la manifestări cultural-artistice şi religioase, 115 misiuni la manifestări sportive, 67 misiuni de asigurare a ordinii publice pe timpul campaniilor electorale şi desfăşurării alegerilor locale precum şi a referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui.

Cele mai semnificative misiuni de asigurare a ordinii publice au fost executate cu ocazia manifestărilor prilejuite de „Sărbătoarea Castanelor”, Hora la Prislop, Tânjaua de pe Mara şi cele ocazionate de Sărbătorile Pascale. De asemenea, în perioada mai – iunie, respectiv în luna iulie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş a executat misiuni circumscrise alegerilor locale, respectiv referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui, misiuni în care au fost angrenaţi peste 1.143 jandarmi.

În ce priveşte asigurarea ordinii publice la instanţele de judecată, au fost executate 2.004 misiuni la cele 6 obiective din responsabilitate constând în 4.306 dispozitive de supraveghere şi ordin interioară cu un efectiv de 6.371 jandarmi.

Cooperarea foarte bună existentă la nivel judeţean între instituţiile cu atribuţii în domeniu şi colaborarea permanentă cu liderii sindicali, reprezentanţii administraţiilor publice judeţene şi locale nu în ultimul rând comportamentul civilizat al cetăţenilor, a asigurat prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică, în limite normale.

În perioada de referinţă, structurile de jandarmi ale inspectoratului au intervenit pentru rezolvarea a 92 solicitări primite prin „112” şi  la 402 prin alte mijloace, rezultând o creştere de 4,89%. Efectivele din cadrul structurilor montane au intervenit operativ la 13 solicitări primite din partea cetăţenilor aflaţi în dificultate acţionându-se cu 40 de jandarmi.

Pe timpul misiunilor de asigurare şi acţiunilor de intervenţie enunţate mai sus au fost constatate 150 fapte de natură penală cu 159 făptuitori depistaţi, 557 sancţiuni contravenţionale aplicate în valoare totală de 62.675 lei şi bunuri ridicate în vederea confiscării în valoare de 1.430 lei.

Participarea la menţinerea ordinii publice

Complexitatea situaţiei operative şi menţinerea la un nivel ridicat a fenomenului infracţional în special a celui stradal, cu impact deosebit asupra climatului de ordine şi siguranţă publică, a impus noi transformări şi adaptări, atât în plan conceptual, cât şi acţionar.

Pe acest segment, structurile inspectoratului au executat 4.875 misiuni de menţinere a ordinii publice, înregistrându-se o scădere cu 8,51%, cu un total de 22.811 jandarmi, aspect determinat şi de     modificarea programului de patrulare de la 8 ore la 12 ore fapt ce a dus la reducerea efectivelor zilnice cu 50%.

Posturile de jandarmi montane au executat 977 misiuni de menţinere însemnând 1.771 patrule independente în staţiunile montane Borşa, Mogoşa – Şuior, Izvoare şi Cavnic, cu un total de 3.594 jandarmi, desfăşurând activităţi de informare, îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 27 acţiuni de salvare a persoanelor accidentate sau aflate în dificultate în zona muntoasă, acordând primul ajutor sau sprijin unui număr de 31 turişti. Ca o continuare a pregătirii specifice a jandarmilor montani, la nivel judeţean au fost organizate activităţi comune complexe având ca scop perfecţionarea unor deprinderi şi desăvârşirea lucrului în echipă. Astfel exemplificăm organizarea şi desfăşurarea unei tabere comune de pregătire pe durata a 3 zile în colaborare cu personalul Serviciului Public Judeţean şi formaţiunilor locale de Salvamont în luna mai în zona Valea Vaserului – Vf. Şugău din Munţii Maramureşului. Activitatea a fost intens mediatizată având un impact pozitiv în rândul populaţiei.

 În conformitate cu sarcinile trasate prin planul privind creşterea siguranţei în instituţiile de învăţământ preuniversitar au fost organizate şi executate 89 acţiuni comune cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean sau ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar, având ca scop prevenirea infracţionalităţii şi contravenţionalităţii în zona acestora şi combaterea absenteismului, cu participarea unui efectiv de 560 jandarmi.

Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost constatate 265 fapte de natură penală cu 281 făptuitori fiind aplicate 4.744 sancţiuni contravenţionale în valoare de 914.014 lei şi bunuri ridicate în vederea confiscării în valoare de 15.277 lei.

Protecţie instituţională, supravegherea şi ordinea publică în zona obiectivelor din competenţă

La această dată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, asigură paza şi protecţia unui număr de 17 obiective fără plată (judecătoreşti, parchete, trezorerii, obiective M.A.I.) şi are încheiate contracte de prestări servicii cu 4 societăţi comerciale care execută transporturi de produse cu caracter special.

Prevenire şi combaterea faptelor antisociale

În această perioadă, în conformitate cu articolul 214 alin.1 C.p.p., personalul inspectoratului şi-a adus contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona de competenţă, prin constatarea şi întocmirea actelor de constatare, pentru 227 fapte de natură penală săvârşite de 219 autori rezultând o creştere de 40% în cea ce priveşte faptele de natură penală şi de 30%  la autori.  Din cele 180 de dosare cu acte de constatare întocmite şi înaintate organelor competente nu au fost situaţii de returnare pentru lipsa unor condiţii de fond sau de formă.

În dispozitivele mixte organizate în zona de competenţă, cadrele I.J.J. Maramureş au constatat un număr de 218 (227 în 2011) de fapte de natură penală săvârşite de 247 (238 în 2011) făptuitori. Prin activităţile specifice executate au fost reţinuţii şi predaţii organelor competente 2 urmăriţi.

Activitatea criminalistică s-a concretizat prin, întocmirea unui număr de 46 planşe fotografice şi amprentarea unui număr de 16 făptuitori.

Pe linia constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, în această perioadă au fost luate în evidenţă un număr de 5919 (5290 în 2011), o creştere de 12%, sancţiuni contravenţionale din care s-au achitat 328 sancţiuni în valoare de 15.289 lei cea ce reprezintă 5,57%, fapt ce ridică un semn de întrebare cu privire la rolul coercitiv al sancţiunilor şi asupra legislaţiei care reglementează modul de colectare a acestora. Nu au fost înregistrate procese verbale anulate de către instanţele de judecată.

Un aspect pozitiv reieşit din activitatea agenţilor constatatori pe linia constatării sancţiunilor contravenţionale este faptul că în primele 11 luni ale anului 2012, la nivelul inspectoratului nu au fost înregistrate procese verbale anulate din oficiu (din cele 5919 sancţiuni contravenţionale aplicate), ceea ce relevă o pregătire mai bună a agenţilor constatatori şi acumularea experienţei necesare desfăşurării activităţilor.

Pe parcursul anului în camera de corpuri delicte au fost introduse un număr de 1099 bunuri, provenite din constatarea unor fapte de natură contravenţională, în valoare de 23.732 lei şi au fost scoase 1210 bunuri, care au intrat în proprietatea statului sau au fost distruse, cu respectarea normelor legale în vigoare.

Pe linia executării mandatelor de aducere, în perioada analizată inspectoratul a primit spre executare un număr de 1097 mandate de aducere pe raza a 14 localităţi, folosindu-se pentru executare 1.535 jandarmi. Din totalul mandatelor de aducere, 396 au fost executate prin prezentarea persoanelor în cauză, în faţa instanţei de judecată sau după caz procurorului, iar pentru 701 au fost întocmite procese verbale. Nu au existat cazuri de neexecutare a mandatelor de aducere imputabile instituţiei.

Pe linia activităţilor preventiv – educative, în perioada analizată personalul din cadrul compartimentului a executat un număr de 147 activităţi preventiv – educative şi de informare cu 358% mai multe faţă de perioada similară 2011.

Imagine publică

Activitatea de relaţii publice a urmărit promovarea imaginii reale a instituţiei, realizarea unei transparenţe depline la nivelul inspectoratului, precum şi respectarea dreptului de acces la informaţii de interes public. În acest sens au fost întreprinse măsuri pentru identificarea oportună a priorităţilor, astfel încât activitatea de relaţii publice precum şi imaginea unităţii să fie gestionată coerent, în sprijinul atribuţiilor instituţiei şi cu scopul fundamental de a consolida încrederea populaţiei în capacitatea instituţiei noastre de a răspunde cu profesionalism şi eficienţă solicitărilor comunităţii.

Din activităţile organizate şi desfăşurate care au fost amplu mediatizate amintim manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei, Tabăra comună de pregătire Jandarmerie – Salvamont în domeniul montan „Valea Vaserului – Maramureş 2012”, campania de comunicare internă „Fii profesionist! Comunică şi acţionează eficient!”, proiectului educaţional „Vacanţă în siguranţă” campania naţională de ecologizare „Let’s do it România” şi campaniile „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”, Votează legal”, „Tu decizi! Votează legal!”, ocazie cu care imaginii instituţiei a fost promovată atât în presa scrisă cât şi în apariţiile radio şi televiziune.

Activităţile privind liberul acces la informaţii de interes public şi primirea cetăţenilor în audienţă s-au desfăşurat cu respectarea prevederilor legale, toate solicitările formulate în acest sens fiind soluţionate în termenele stabilite.

Concluzii

Anul 2012 s-a remarcat ca un an cu ample mişcări în plan social şi politic, fapt ce a impus un efort deosebit din partea forţelor coercitive ale statului în vederea asigurării climatului de ordine şi siguranţă publică necesar continuării reformelor economice şi instituţionale. Cu toate greutăţile întâmpinate, în special cele de ordin financiar, misiunile care au revenit instituţiei noastre au fost îndeplinite în totalitate cu rezultate remarcabile.

Putem afirma că obiectivele stabilite la nivelul echipei manageriale pentru această perioadă au fost atinse, o încununare a acestora fiind prezervarea ordinii şi siguranţei publice cu ocazia evenimentelor specifice alegerilor locale, referendumului şi alegerilor parlamentare desfăşurate. Trebuie să recunoaştem că tocmai datorită acestor evenimente am beneficiat de o suplimentarea fondurilor financiare care au determinat o îmbunătăţire semnificativă a gradului de dotare a structurilor operative.

Cu toate dificultăţile şi provocările la care am fost supuşi în perioada analizată putem afirma că prin creşterea efortului uman şi îmbunătăţirea gradului de înzestrare am creat premizele menţinerii în limite normale a situaţiei operative la nivelul judeţului, totodată fiind create şi premizele unei evoluţii pozitive în plan structural şi profesional pe termen scurt şi mediu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA