AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 3...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 3 iulie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = Sf. Mc. Iachint; Sf. Anatolie, Patr. Constantinopolului.
Romano-catolic = Sf. Toma, ap.
Reformat(Calvin) = Kornél, Soma.
Greco-catolic = Sf. m. Iacint; Sf. aep. Anatolie.
Mozaic = 1. Tammuz 5771.
Musulman = al-‘ahad: 1. Shaban 1432.
România – Ziua Justiției
Evenimente
987: Hugo Capet este încoronat rege al Franței, primul din dinastia capețiană, dinastie ce va conduce Franța până la Revoluția franceză în 1792
993: Prima atestare documentară a orașului Potsdam
1608: Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada). A fost numit „părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte
1900: A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

1928 – Englezul John Logie Baird a enunţat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori
1941: Al Doilea Război Mondial: Stalin își anunță planul canicular împotriva invaziei germane
1990: Adunarea generala a Academiei Române primesșe 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate sau care au fost privați de ea, pe nedrept, între 1948–1989

Nașteri
1423: Regele Ludovic al XI-lea al Franței (d. 1483)
1746: Sofia Magdalena a Danemarcei, soția regelui Gustav al III-lea al Suediei (d. 1813) 1883: Franz Kafka, scriitor ceh de etnie evreiască (d. 1924)
1854: Leoš Janácec, compozitor, muzicolog, pedagog și dirijor ceh (d. 1928), al treilea mare muzician ceh, după Smetana şi Dvorák, şi singurul precursor al muzicii moderne care lasă lucrări reprezentative pentru secolul al XX-lea (m.12.08.1928).
1906: Horia Sima, politician român (d. 1993)
1940: Jerzy Buzek, politician polonez, prim-ministru și președinte al Parlamentului European 1951: Tom Cruise, actor american
 

Decese
1642: Maria de Medici, regină a Franței, a doua soție a lui Henric al IV-lea (n. 1573)
1749: William Jones, matematician galez (n. 1675)

1904 –  Theodor Herzl, reprezentant marcant al cauzei sioniste, militant pentru fondarea Statului Israel. (n. 2 mai 1860)
1933: Mihail Șuțu, istoric român, membru al Academiei Române (n. 1841), unul dintre primii numismaţi din sud-estul Europei. A fost preşedinte al Societăţii Române de Numismatică şi a donat întreaga sa colecţie de monede şi antichităţi Academiei Române (n.15.02.1841).
1971: Jim Morrison, solistul trupei The Doors (n. 1943)
2002: Irina Nicolau, scriitoare și folcloristă româncă de etnie aromână (n. 1946)

Personalitatea zilei
James Douglas Morrison (n. 8 decembrie 1943, Florida –  3 iulie 1971, Paris) a fost un cântăreț, compozitor și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors. A studiat cinematografia la UCLA.
Când era copil familia petrecea foarte multă vreme pe drumuri datorită carierei tatălui său, ofițer în Marina Militară. La sfâșitul anilor 50 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde și-a încheiat și liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles.
Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake. Pe când era student la UCLA el a început să ia diferite tipuri de narcotice,cum ar fi LSD.
În anul 1965 l-a întâlnit pe Ray Manzarek și împreună ei au format renumitul grup rock The Doors. Din trupă au mai făcut parte John Densmore și Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, ” If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” (Dacă ușile percepției ar fi deschise totul i-ar apărea omului ca ceea ce este, infinit). Debutul discografic și-l fac doi ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors, apărut în 1967 sub egida editurii Elektra Records.
Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual, ca urmare și-a luat numele de „Lizard King” (regele sopârlă).
Stilul său de viață alături de formație a devenit tot mai puternic influențat de alcool și droguri. Spre sfâșitul vieții devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în fața a 13.000 spectatori în Coconut Grove, Florida. În timpul spectacolului și-a scos cămașa pe scenă și a scos degetul pe la fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzația de exhibiționism și alcoolism. A fost condamnat la șase luni de muncă silnică în ciuda faptului că a făcut apel. Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului.
Morrison s-a însurat cu prietena sa Pamela Courson pe care o cunoscuse în 1966. Ea a fost aceea care l-a găsit mort în hotelul din Paris. Moartea sa a fost stabilită ca fiind urmare a unui atac de cord, și nu i s-a făcut autopsie. Morrison a fost îmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris, după o ceremonie particulară.
Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj și este încă vizitat zilnic de sute de fani care lasă acolo multe amintiri, cum ar fi: bilete, graffiti, țigări, prezervative. În același cimitir mai sunt îmormântați Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, precum și numeroase alte celebrități .
Rubrică îngrijită de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA