AcasăActualitateSocialAflă aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 27...

Află aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului într-o zi de 27 mai

spot_img

DISTRIBUIȚI

Calendar ortodox: Sfantul Ioan Rusul; Sfantul Mucenic Iuliu Veteranul
Calendar catolic: Sf. Augustin din Canterbury, ep.
1328 – Filip al VI-lea este încoronat rege al Franţei.
1600 – Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române
1703 – Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg
1716 – Ștefan Cantacuzino, domnul Țării Românești în perioada 1714-1716 și tatăl său, stolnicul Constantin Cantacuzino au fost torturați și uciși din porunca marelui vizir Ali pașa, la Istanbul.
1867 – Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), s-a încoronat și rege al Ungariei (1867-1916) și a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.
1879 – Membrii Academiei au fost primiți la Palatul Cotroceni de către domnitorul Carol I. Drept recunoștință pentru sprijinirea culturii (din inițiativa și pe cheltuiala sa, Academia Română a început publicarea lucrării lui Hașdeu „Etymologicum Magnum Romaniae”), suveranul a fost ales președinte de onoare al Academiei Române.
1886 – S-a născut Emil Isac, poet simbolist (m.25.03.1954).
1894 – S-a născut Louis–Ferdinand Céline – FOTO -, scriitor francez. Louis-Ferdinand Destouches a fost un medic francez, cunoscut ca scriitor sub pseudonimul Louis-Ferdinand Céline. În timpul ocupației naziste a fost colaboraționist, fiind condamnat în 1944. Exilat în Germania și Danemarca, este amnistiat în 1944. Unul dintre cei mai mari scriitori francezi din toate timpurile. Romanele sale se caracterizează printr-un puternic anticonformism, cu referiri autobiografice. Limbajul este de multe ori argotic, truculent, iar stilul se remarcă prin virtuozitate. Criticii literari sunt de acord că Celine n-a luat Premiul Nobel doar pentru pata din biografia sa. Principalele (capod)opere: Viața și opera lui Philipp Ignaz Semmelweis,  Călătorie la capătul nopții, Moarte pe credit, Mea culpa, Școala cadavrelor, De la un castel la altul, Nord, Rigodon.
1910 – A murit savantul Robert Koch, medic german care a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (n.11.12.1943).
1923 – S-a născut Henry Kissinger, diplomat american, laureat al Premiului Nobel.
1938 – Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de muncă silnică. El nu va mai părăsi practic niciodată inchisoarea.
1940 – Al Doilea Război Mondial: Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germană, a desfășurat operații de retragere și evacuare, prin portul Dunkerque 1940: Acord economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania hitleristă a economiei naționale. România renunță astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939
1941 –  Al Doilea Război Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat în Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.
1946 – Guvernele SUA și Marii Britanii au adresat o notă guvernului român, semnată de reprezentanții lor la București, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, în care se protestează împotriva încălcării democrației. Cele doua guverne atrag atenția asupra abuzurilor, a încălcării libertaților și frecvenței violenței și sunt nemulțumite de nepromulgarea legii electorale și de restrângerea libertății de exprimare.
1957 – S-a născut Siouxsie Sioux (Susan Dallion), vocalistă, chitaristă, pianistă şi compozitoare britanică (Banshees, Siouxie & The Banshees, Creatures).
1975 – S-a născut Jamie Oliver, bucătar englez şi realizator de emisiuni de televiziune.
1984 – Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre – Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigaţie, ca importantă, după Suez şi Canalul Panama; lucrările de construcţie au început în 1973.
1988 – S-a născut Ernst Ruska, inginer și fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1906).
1994 – Rusia: Revine în țară, după un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970
2004 – NASA a anunţat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puţin de un milion de ani.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA