ACȚIUNE ANAF – Cumperi o mașină second, riști să fi acuzat de evaziune fiscală

0
957

ACȚIUNE ANAF   Ministerul Finanţelor a dat publicităţii primele rezultate ale „Operaţiunii Xenon”. Având drept ţintă comercianţii de maşini de ocazie, controalele inspectorilor DGAF au relevat un prejudiciu provizoriu de aproape 30 de milioane de euro. Pentru doar trei luni!

Controlul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) a scos la iveală mai multe „deficienţe” ale celor 300 de firme verificate. Doar 19 dintre acestea au avut un comportament fiscal adecvat. Mai important chiar, oficialii din Ministerul Finanţelor avertizează cumpărătorii de maşini de ocazie care sunt atraşi de „chilipiruri” că „demonstrarea unei înţelegeri între aceştia și persoanele de la care cumpără autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligaţiei de plată a TVA va avea ca efect stabilirea unor sume suplimentare în sarcina lor. Șii chiar acuzarea de evaziune fiscală”.

Pe scurt, rezultatele preliminarii ale „Operaţiunii Xenon” arată că 67 societăţi (cca 30%) nu au fost găsite funcţionând la sediul social declarat, fiind iniţiate procedurile legale, inclusiv privind inactivarea fiscală a acestora. La alte 25 de societăţi, acţiunile de verificare continuă din cauza absenţei administratorilor, refacerea evidenţei contabile sau necesitatea unor alte verificări suplimentare.

Principala deficienţă constatată la restul societăţilor a fost aplicarea eronată a regimul marjei de TVA la vânzarea către clienţii persoane fizice, fapt care a produs prejudicii (pentru perioada aprilie – iunie 2016) calculate doar până în acest moment, de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penală, iar 55 de milioane de lei reprezintă prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizată Inspecţia Fiscală.

Conform DGAF „comerţul tradiţional a suferit multe modificări, clientul final comandând autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupă de „adusul maşinii la comandă”, fapt uşor demonstrabil prin plăţile efectuate în contul acesteia din urmă. Beneficiul este că nu va plăti TVA, preţul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primeşte conţine TVA românesc pe marjă,  mai mic uneori decât costul unei spălări a autovehiculului, în loc să fie calculat la întreaga valoare a maşinii, aşa cum prevede legea”.

 

Sursă info.

Sursă foto.

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.