Acasăoameni noiACT NORMATIV ÎN LUCRU – Constructorii vor fi obligați să sorteze deșeurile...

ACT NORMATIV ÎN LUCRU – Constructorii vor fi obligați să sorteze deșeurile pe șantier

spot_img

DISTRIBUIȚI

ACT NORMATIV ÎN LUCRU  Ministerul Mediului pregăteşte o lege care obligă constructorii să sorteze fiecare tip de material adunat în containerele de pe şantier. Costurile în creştere apărute în urma acestei legi se adună peste cele generate de amenzile majorate ce trebuie plătite de producătorii de materiale de construcţii pentru reciclarea ambalajelor. Rezultatul: preţuri mai mari pentru construcţii.

Hotărârea de Guvern la care lucrează Ministerul Mediului are în centru un plan de gestionare a deşeurilor pe care cei care obţin autorizaţii de construire şi desfiinţări trebuie să îl elaboreze. Actul normativ va stabili responsabilităţi clare pentru primării şi pentru beneficiarii autorizaţiilor, a anunţat recent Cecilia Martin, director în cadrul Ministerului Mediului, potrivit Capital.ro.

Legea vine în completarea Ordonanţei de Urgenţă 68/2016 care a stabilit nişte ţinte anuale de reciclare firmelor care au primit autorizaţii de construire şi desfiinţare. Conform acestui act, pentru 2017 ţinta de reciclare şi reutilizare a deşeurilor provenite din activităţi de construcţii este de minim 30%, în 2018 ea creşte la 45%, în 2019 la 55% şi în 2020 la 70%.

Martin a anunţat că metoda de reutilizare a deşeurilor trebuie găsită de beneficiarii autorizaţiilor de construire şi desfiinţare, pe principiul poluatorul plăteşte. Radu Merică, directorul general al companiei de reciclare ecologică RER, spune că ţintele de colectare a deşeurilor din construcţii şi demolări impuse de legislaţie sunt o utopie.

„Un container de şantier e neomogen. Conţine diferite materiale. Recilarea a 70% dintr-un container e o utopie. Cine o să stea să sorteze fiecare tip de material? Aceste ţinte sunt imposibile dacă nu se defineşte clar când se încheie procesul de reciclare. Adică trebuie să înţelegem că din sticla de geam aruncată trebuie să facem tot sticlă de geam? O să plătim bani în plus fără să ştim de ce“, spune Radu Merică.

Potrivit acestuia, taxa de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi, valabilă de la 1 ianuarie, nu funcţionează şi oamenii continuă să arunce deşeurile pe marginea drumului. Soluţia propusă de el este sortarea deşeurilor din construcţii direct pe şantier, prin implementarea unui plan de gestiune a deşeurilor cu cel puţin 3-4 recipiente de colectare selectivă. Pentru asta Merică spune că ar trebui să existe şi contracte cu firme care pot garanta că au capacitatea de reciclare.

 

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA