ABUZ DE PUTERE – Faptele procurorului care îl “vânează” pe Cherecheș, condamnate la CEDO!

2
6984

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis astăzi că procurorul Ionuț Vasile (cel din foto dreapta, cu bască n.r.), angajat la DNA Cluj a comis un abuz de putere prin reținerea nefondată a unui avocat din Baroul Bihor, Mircea Tiba. Fără vreo legătură directă, dar ca o informație relevantă pentru băimăreni și maramureșeni, este vorba despre același procuror care încă din 2013 îl vânează pe primarul Cătălin Cherecheș. 

Mai precis, judecătorii europeni au constatat că anchetatorul, identificat de Gazetadecluj în persoana procurorului DNA Ionuț Vasile, nu și-a justificat măsura: 

Mandatul din 11 decembrie 2008 emis de procuror in baza art. 183 alin. (2) din vechiul Cod de procedura penala nu a oferit niciun motiv pentru care aceasta masura a fost necesara pentru audierea reclamantului in calitate de acuzat… Faptul ca celalalt suspect era ofiter de politie ar fi putut constitui un motiv care sa justifice emiterea unui mandat de aducere pentru persoana respectiva, dar nu si pentru reclamant”.

După ce au stabilit caracterul nelegal al măsurii – „prin omiterea de a preciza motivele care au stat la baza emiterii, mandatul procurorului nu a reusit sa se conformeze normelor aplicabile procedurii penale interne”, judecătorii europeni au concluzionat că „privarea de libertate a reclamantului de la ora 8:00 dimineata la ora 17:10 in ziua de 12 decembrie 2008 a fost incompatibila cu cerintele Art. 5.1 din Conventie” privind dreptul la libertate și la siguranta.

Soția lui Ionuț Vasile, procurorul ce a comis abuzul împotriva avocatului din Bihor, este nimeni alta decât judecătoarea Ramona Corina Vasile de la Judecătoria Cluj, arată Gazetadecluj.

Statul plătește pentru infracțiunea comisă de procurorul Ionuț Vasile

Dat fiind faptul că CEDO i-a dat câștig de cauză lui Mircea Tiba, stabilind că Ionuț Vasile și-a exercitat defectuos atribuțiile de procuror, Statul Român îi va achita bihoreanului nu mai puțin de 5.000 de euro daune morale.

„Curtea de la Strasbourg a obligat statul, printr-o hotărâre pronunțată marți ,13 decembrie 2016, să plătească daune morale de 5.000 euro pentru o privare de libertate nelegală. Este vorba despre un mandat de aducere emis cu exces de putere pe numele avocatului Mircea Tiba, din Baroul Bihor. Atenție procurori și polițiști: Mandatul de aducere trebuie motivat”, arată cei de la Lumea Justiției.

ABUZ DE PUTERE

 Sursa informației și continuarea, AICI.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

2 COMENTARII

  1. Nuuuu…… ințeleg aceste legi! De ce să plătescă…Statul Român…..daunele??? Să plătească, daunele ce l care a greșit!! Noi dacă greșim….. plătim! Ei, justiția…. procurorii…nu s puși să plătească!! De ce nu se schimbă …legile??”” Astea de 2 bani??!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.