A DEVENIT OFICIAL – Dispar tarifele de roaming de la 15 iunie. Românii vor vorbi mai ieftin la telefon atunci când merg în UE

0
401

A DEVENIT OFICIAL Dispar tarifele de roaming de la 15 iunie. Parlamentul European a votat joi un acord informal convenit între reprezentanții PE, ai Consiliului și ai Comisiei Europene. Românii vor vorbi mai ieftin la telefon, de la 15 iunie, atunci când merg în UE.

Cei care vor călători în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene vor putea vorbi mult mai ieftin la telefon și vor putea folosi internetul, fără a da mai mulți bani pe aceste servicii, întrucât tarifele de roaming în interiorul Uniunii vor dispărea de la 15 iunie 2017, conform Libertatea.

De la mijlocul anului, posesorii de abonamente şi cartele pre-pay vor beneficia de minutele/SMS-urile/MB(GB) de internet, disponibile la nivel național, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare, așa cum se întâmplă în acest moment.

 

“Este o mare victorie pentru consumatorii europeni”, a spus raportorul Miapetra Kumpula-Natri (S&D, FI).

“Putem sărbători acum faptul că de la 15 iunie nu vor mai fi taxe de roaming. Utilizatorii care vor călători prin Europa vor putea verifica mailul, utiliza hărți, încărca fotografii pe rețelele sociale, vor putea telefona și trimite SMS-uri acasă fără costuri suplimentare”.

”Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel național în afara propriei rețele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare.

În cazul utilizatorilor finali de cartele și a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce privește serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE.

Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilități în ceea ce privește modul concret în care acestea vor fi aplicate și monitorizate”, declara și Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare și Administrare în Comunicații (ANCOM), la începutul anului.

Oficialii de la Bruxelles au decis să nu existe limită cu privire la perioada de timp care să fie impusă consumatorilor ce își utilizează dispozitivele mobile peste hotare în alt stat membru UE, eliminând astfel vechea propunere care stabilea ca doar 90 de zile este operabilă această facilitate.

Cu toate acestea, operatorii de telefonie mobilă vor putea să controleze modul de consum al abonaților, pe baza mai multor criterii.

Ei vor putea  să verifice dacă un consum în țara de rezidență nu este insignifiant, comparativ cu consumul din străinătate.

În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenți pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS și 0,85 eurocenți pentru un megabit de date.

sursa INFO

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.