AcasăNews AlertDeputatul USR, Brian Cristian, inițiative pentru cultură și consum de carte

Deputatul USR, Brian Cristian, inițiative pentru cultură și consum de carte

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ieri, 23 aprilie, am marcat Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, însă țara noastră afișează statistici negative în ceea ce privește consumul de carte, plasându-ne chiar pe ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere.

Brian Cristian, deputat USR:Cifre și date îngrijorătoare ne arată că, în ultimii 34 de ani, în România au dispărut peste 8.200 de biblioteci din cele 16.600 câte existau la începutul anilor 90. Mai mult, Institutul Național de Statistică ne arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Prin comparație, în prezent, în întreaga țară, sunt amplasate peste 12.000 de săli de jocuri de noroc și abia dacă putem număra 250 de librării. Situația este mai mult decât dezolantă, este alarmantă. Tocmai de aceea, alături de colegii din USR, am încercat să aducem proiecte legislative care să revitalizeze sectorul cultural și, în special, consumul de carte din România”.

Una dintre cele mai relevante legi USR este cea care oferă acces gratuit pentru studenți la bibliotecile universitare și central universitare. Totodată, USR a militat pentru reducerea TVA-ului la cărțile electronice (ebooks) și presa digitală, așa cum se practică, de altfel, în 17 state ale Uniunii Europene.

Un alt proiect susținut de USR în domeniul cultural este cel referitor la Codul Fiscal, prin reglementarea facilităţii de direcţionare a 3,5% din impozitul pe venit către bibliotecile de drept public cu personalitate juridică de către contribuabilii persoane fizice, la fel ca în cazul ONG-urilor.

Brian Cristian, deputat USR:Întreaga echipă USR din Parlament s-a străduit în acest mandat ca procentul din PIB pentru Educație să fie majorat, iar investiții majore să fie direcționate înspre școli și biblioteci. În timp ce rețelele sociale acaparează tinerii în detrimental lecturii și al studiului, încercăm să contrabalansăm cu diferite măsuri consumul scăzut de lectură și apetitul redus pentru cultură. Rămânem recunoscători celor care, totuși, rămân fideli cărților: bibliotecarii și profesioniștii din domeniu. Devotamentul lor este dovada faptului că principala sursă de cunoaștere rămâne cartea”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA