31 IULIE – Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

0
93

31 IULIE Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.

Așadar, Postul Adormirii Maicii Domnului, începe, de obicei, pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august), scrie Libertatea.

Loading...

În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămariei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durată postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.

Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Aici s-a stabilit că acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Sfântul Evdochim

Sfântul Evdochim s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Ajunge ofițer în armată imperială, în vremea împăratului iconoclast Teofil (829-842).

Datorită virtuților sale, curăție trupească și sufletească, grabnic ajutător al celor în suferința, mult milostiv cu cei nevoiași, a fost numit de împărat guvernator al Capadociei.

Sfântul Evdochim a trecut la cele veșnice la vârstă de 33 de ani. A fost îngropat în Capadocia, iar moaștele sale au fost mutate la Constantinopol.

Info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.