CHIAR AȘA VREA PARTIDUL? – Parlamentarii maramureșeni ai PSD, oi tăcute în turma lupului Dragnea

1
284

CHIAR AȘA VREA PARTIDUL? Nu pot uita imaginea în care cei patru parlamentari maramureșeni ai social-democraților stau în sediul județenei de partid, alături de președintele filialei, la conferința de presă în care au anunțat că îl sprijină pe Liviu Dragnea în eforturile sale de-a intra în istorie prin dărâmarea propriului guvern.

Loading...

Pe rând, cuminți și ascultători, și-au lăudat conducătorul suprem care i-a făcut oameni acceptându-i pe lista candidaților la parlamentare, și l-au înfierat cu adâncă mânie proletară pe Sorin Grindeanu, cel care a avut curajul să gândească și să acționeze ca un membru de partid normal la cap. Dar și pe Victor Ponta, căruia eternii lingușitori îi pupau mâna până mai ieri. Mă așteptam ca măcar Gabriel Valer Zetea sau Liviu Marian Pop să fie ceva mai retrași și cumpătați, nu numai pentru că Ponta l-a cununat pe primul și l-a făcut ministru de două ori pe cel de-al doilea. Că de la Gheorghe Șimon nu te poți aștepta la nimic bun, mai ales de când i-a șoptit cineva că ar putea deveni ministru (Agriculturii?) în viitorul cabinet condus tot de Dragnea.

Exact ca pe vremea regimului comunist, la îndemnul celor două feminine din preajma conducătorului suprem, Gabriela și Olguța, toate filialele județene au organizat întâlniri cu anumiți membri de partid și cu presa în care și-au proclamat adeziunea totală față de inițiativele telormăneanului.  Pentru că umilul Grindeanu a început să gândească cu capul lui și (în sfârșit) să își exercite atribuțiile de premier, nu de slugă a lui Dragnea, gașca acestuia a decis să-l destituie pe cel care în urmă doar cu o jumătate de an era un om excepțional. Așa spuneau în public șefii partidului și parlamentarii acestuia, inclusiv cei din Maramureș. Și atunci de ce să trimiți la plimbare un astfel de om? Răspunsul complex, detaliat și documentat l-a formulat jurnalistul Ion Cristoiu: Pentru că aşa vrea Partidul! Cu mențiunea că partidul este de fapt un om care a pus mâna pe conducerea acestuia și face ce vrea mușchii lui pentru că cei din preajmă, altfel oameni normali, s-au transformat în roboți executanți ai ordinelor primite de la ilustra nulitate.

Pentru ei timpul s-a oprit, nu s-a mișcat de loc din loc, a rămas încremenit în anii dictaturii comuniste când nicio opinie personală nu conta și nu valora nimic în fața conducătorilor care controlau totul. Vremurile democrației de azi sunt populate de indivizi politici cu gândire rudimentară, incapabili de un minim act de curaj pentru a încerca să se exprime liber, să-și expună gândurile, poziția și variantele posibile pe marginea unui subiect de interes general. Așa s-au comportat și aleșii social-democraților de pe la noi. Fiecare s-a gândit la viitorul personal, la ce ar putea pierde sau câștiga, fără să se gândească o clipă la oamenii care i-au adus în poziții decizionale. Comportament normal pentru trepădușii anonimi cărora le e teamă să articuleze două cuvinte de împotrivire, ca să nu supere partidul, adică pe șeful cel mare.

Sigur că atunci când vor simți că Dragnea e terminat, vor sări la beregata acestuia, pentru că râmele numai în astfel de situații se prefac în șerpi veninoși. Așa s-au comportat de-a lungul timpului cu Năstase, Geoană, Ponta sau Zgonea, pe care i-au tămâiat și proslăvit în timpul vizitelor în Maramureș, după care i-au abandonat pe rând atunci când un alt șef le-a luat locul. Nu-i de mirare că nimicurile astea locale n-au fost niciodată ascultate și ajutate de cei care au condus țara. Cu mâna întinsă, cu spinarea îndoită și cu nasul în pământ nu poți fi convingător în fața nimănui. Dacă Dragnea le-a promis luna de pe cer, dar nu va apuca să le-o dea (nici nu avea de gând), fiți siguri că nici urmașul acestuia nu se va grăbi să aloce fonduri pentru obiectivele vitale neterminate din Maramureș: Runcu, aeroport, depozit ecologic, poduri peste Someș și Tisa, drumuri expres, parcuri industriale.

În schimb, m-a surprins plăcut poziția deputatului Remus Borza, maramureșeanul ales în Brașov pe listele ALDE, care a explicat înaintea cacealmalei numită moțiune de cenzură, de ce va vota împotriva ei. Știa sigur că va fi exclus din partid, dar n-a ezitat nicio clipă să fie alături de premierul pus în funcție de către cei care acum voiau să-l dărâme. E diferență mare între Borza și Bota, Șimon, Matei sau Pop. Omul n-a mai făcut politică, a fost curtat asiduu de către partide să candideze pe listele clanurilor și nu-i pasă de excluderea lui pește prăjit. Pe când râmele politice de pe lista lui Zetea au făcut orice a fost posibil ca să prindă un loc eligibil, că altfel erau pierduți. Așa se întâmplă cu cei care nu știu să facă nimic altceva decât să bată din gură.

M-am așteptat ca lucrurile să se schimbe măcar în momentul în care călușarul Dragnea a negociat cu Kelemen Hunor voturile parlamentarilor maghiari, în schimbul trecerii prin Parlament a unor legi favorabile minoritarilor care voiau să profite abil de oportunitatea neașteptată. Voiam să aud o voce locală care să critice rătăcirea disperată a președintelui, mă rog, a partidului. Dar n-am auzit-o, dovadă că parlamentarii PSD Maramureș  sunt doar niște oi tăcute în turma lupului de Teleorman, care nu îndrăznesc să scape un behăit nici atunci când nevolnicul, vorba unei distinse jurnaliste, încearcă să ne vândă Limba și Steagul în schimbul voturilor.

Avea dreptate cel care spunea că singurii ticăloşi de tolerat sunt cei putreziţi. Pentru că nu se mai pot folosi de noi.

Grigore Ciascai

1 COMENTARIU

  1. Hai sa fim seriosi,asta numai guvernul lui Dragnea nu a mai fost,mai ales dupa ce Grindy a facut pact cu dusmanii.Faptul ca toti obedientii sistemului,televiziunile de curte,pareologii sub acoperire,pnl,usr,pmp,au inceput dintr-o data sa-l preaslaveasca, spune totul. A intors armele,un fel de pact cu dusmanul a la 23 august.Pact ca pact,dar si pregatea niste ordonante de urgenta,alaturi de omul din vie,ca sa-i inlature pe pesedisti in masa.Dedicatia asta ar fi rapus multi politicieni,dauna totala.Iar miraturile voastre nu prea isi au locul,e ca si cum de maine unul de-al vostru ar incepe sa faca pe bolundul si sa-l atace pe primar.Zau,daca vad un prim articol de genul asta,mai ca te-as crede.Iar cu astia vocali si tari in pareri, intrebarea legitima este ca de ce se folosesc de partide si nu candideaza ca si Cernea,singuri,pe persoana fizica.Asa,vorba unuia,sa lingi clantele pe la partid,sa te aduca partidul castigator iar tu pe urma sa faci pe bolundu,e chiar jalnic.Ori suntem golani inca de la inceput si nu vrem sa ne traga partidul,ori nu mai suntem!De zetea si de gasca lui si eu sunt total nemultumit,dar pe astia ii avem si cu ei defilam,pana ii schimbam.Si Rob a fost un fel de Grindeanu,cand cei din coalitie si inclusiv Catalin l-au parasutat in administratie,a facut atatea nebunii ca nici nu ar mai fi cazul sa iasa astia in fata.Si crezi ca asta nu o fi povestit,ca si Grindy,ca el va fi bastanu si penalu pica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.