AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 9 august

CALENDAR RELIGIOS – 9 august

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărturisitori pentru icoana lui Hristos

Greco-catolice – Sf. ap. Matia; Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei

Romano-catolic – Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei

Sfântul Apostol Matia s-a născut în Betleem, în seminția lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon, iar după Botezul Domnului în râul Iordan, i-a urmat Lui Hristos împreună cu ceilalți ucenici.

Sfântul Matia a fost ales după Înălțarea la cer a Mântuitorului în rândul celor doisprezece apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți.

Evenimentul este relatat de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Sfinților Apostolilor: „Și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; Și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli (Fapte 1; 23-26).”

Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia.

În Iudeea, a fost adus la Templu, din porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu a vrut să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost condamnat la moarte prin lapidare.

Sfântul Apostol Matia a fost dus într-un anume loc, unde cei condamnați erau uciși cu pietre, și, aflat pe drum, a spus celor care îl duceau: „Fățarnicilor, bine a proorocit David despre voi: Vâna-vor asupra sufletului dreptului și sânge nevinovat vor osândi. Și Iezechiel zice: Omorâți sufletele cărora nu li se cădea să moară” (Viețile Sfinților).

Ajunși la locul uciderii, doi martori, după rânduiala Legii, și-au pus mâinile pe capul său și au mărturisit că a hulit pe Dumnezeu, pe Moise și Legea. Și aceia au aruncat primii asupra lui cu pietre. Dar pentru a nu fi acuzați de romani pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Apostol Matia, cu o secure, pedeapsă pe care romanii o aplicau celor care se ridicau împotriva Cezarului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA