Acasăsinucidere maramures“Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!”

“Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Vineri, 12 decembrie a.c., începând cu ora 11:00, va avea loc lansarea Campaniei media de sensibilizare privind aria Carpaţilor cu sloganul „Jandarmeria Montană, pentru un mediu sigur!”.

Campania iniţiată de către Jandarmeria Română şi care se va desfăşura în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române” – cofinanţat din  Programul de cooperare elveţiano-român, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, Serviciului Public Salvamont Maramureş, Complexul Turistic Şuior, are scopul de a contribui la sporirea siguranţei cetăţenilor în zonele montane pentru obţinerea unei dezvoltări turistice durabile, precum şi de sensibilizare a turiştilor în ceea ce priveşte necesitatea protejării mediului înconjurător.

Campania media de sensibilizare va debuta cu o activitate preventiv-educativă a copiilor rromi la Şcoala Generală din Ponorâta, cu privire la atribuţiile Jandarmeriei Montane, precum şi reguli, norme care trebuie respectate pe munte, reguli de protejare a mediului înconjurător. Activitatea va fi prezentată de către jandarmii Grupei de Supraveghere şi Ordine Publică Târgu Lăpuş alături de reprezentanţi ai structurii de Jandarmerie Montană.

Sâmbăta, 13 decembrie a.c., începând cu orele 09.00, în staţiunea turistică Şuior va fi lansată oficial campania media printr-o serie de activităţi specifice. Cu această ocazie jandarmii montani vor fi protagoniştii unor exerciţii demonstrative care vor consta în realizarea unei intervenţii pentru salvarea-evacuarea unor persoane aflate în dificultate (accidentate), organizând şi un concurs de orientare turistică.

În cadrul aceluiaşi eveniment, membrii Asociaţiei „Cercetaşii Munţilor” Maramureş vor lua parte la o serie de activităţi şi jocuri de coeziune, în urma cărora vor fi premiaţi de către organizatori.

În apropierea locului de desfăşurare a exerciţiilor demonstrative, va fi amplasat un punct de informare al Jandarmeriei Române, unde vor fi oferite informaţii de specialitate şi vor putea fi vizualizate o parte din materialele şi tehnica aflate în dotarea posturilor montane.

La activităţi sunt aşteptaţi să participe domnul Anton Rohian, prefectul Judeţului Maramureş, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, ai administraţiei locale, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Maramureş, Agenţiei de Protecţie a Mediului Maramureş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Serviciului Public Salvamont Maramureş şi ai Parcului Naţional Munţii Rodnei .

Activităţile de promovare a Campaniei de sensibilizare privind aria Carpaţilor vor continua în perioada 15 – 30 decembrie 2014, în staţiunile turistice Cavnic, Valea Vaserului şi Borşa.

Informaţii de backround

La data de 7 septembrie2010 afost încheiatla BernaAcordul-Cadruîntre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 2 ani, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.

Acest proiect beneficiază de un buget în valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României) şi a fost determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune.

Proiectul este structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, precum si consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru  o dezvoltare turistică durabilă.

In acest sens, in cea de-a doua jumatate a anului in curs, la nivelul Jandarmeriei Romane va fi demarata o campanie media pentru sensibilizarea cetatenilor in ceea ce priveste protejarea ariilor naturale si a zonelor montane din Romania. Aceasta campanie se va desfasura tot in cadrul Programului de cooperare elvetiano-roman.

În afara misiunilor de asigurare a ordinii publice, jandarmii montani oferă turiştilor şi autorităţilor informaţii despre starea drumurilor de munte, a indicatoarelor şi marcajelor, despre zonele cu risc ridicat de producere a alunecărilor de teren sau a avalanşelor. Protecţia mediului este o obligaţie morală şi legală pentru toţi cetăţenii şi turiştii care aleg să fie prezenţi în zona montană.

În vederea protejării şi garantării unui mediu sigur în zona montană, oamenii în bleu-jandarm participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate, sau în mod independent, pentru prevenirea şi combaterea încălcării reglementărilor specifice şi asigurarea protecţiei şi conservării fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic, la prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional privind poluarea fonică, a cursurilor de apă, a aerului, a solului cu deşeuri, etc. Jandarmii montani acţionează şi pentru prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

    Legislaţia care conferă competenţe Jandarmeriei Montane în vederea protejării mediului înconjurător:

– Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române;

– Ordonanţa de Urgenţă Nr.195/2005 privind protecţia mediului;

– Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic;

– Ordonanţa de urgenţă nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura;

– Legea nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA